Evenimentul Zilei > Actualitate > Polițiștii dau iama în contrabandiștii de tutun. Percheziții în București
Polițiștii dau iama în contrabandiștii de tutun. Percheziții în București

Polițiștii dau iama în contrabandiștii de tutun. Percheziții în București

Poliţiştii bucureșteni, însoțiți de procurori, au întreprins vineri 13 percheziţii într-un dosar privind deţinerea şi comercializarea de tutun de fumat în România.

Polițiștii dau iama în contrabandiștii de tutun. Conform unui comunicat a Poliţiei Capitalei, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, peste 60 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pun în aplicare 13 autorizaţii de percheziţie domiciliară. Acestea vizeazăun dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate (peste 1 kg de tutun de fumat).

54o de kilograme de tutun găsite la un oficiu poștal

Tutunul de contrabandă era vândut pe internet și trimis prin Poșta Română.

„Activitatea se desfăşoară în colaborare cu ANAF- Direcţia Generală a Vămilor, cu sprijinul CN Poşta Română SA, în cauză fiind identificate, până la acest moment, 540 kg tutun de fumat, la un oficiu poştal de pe raza Sectorului 6″, se precizează în comunicat, informează Agerpres.

Sursa citată mai menţionează că din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că mai multe persoane ar oferi spre vânzare, pe site-uri specializate şi pe reţele sociale, diferite cantităţi de tutun, fără a fi respectată legislaţia în vigoare.

Persoanele vor fi conduse la audieri la sediul Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice a Sectorului 6, informează Poliţia Capitalei.

Respectrea reglementărilor europene

Conform legislației în vigoare sunt stabilite clar condițiile pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a celor conexe. Măsurile au fost luate în scopul preluării în legislația națională a reglementărilor europene și internaționale promovate pentru reducerea consumului de tutun, îndeosebi în rândul tinerilor.

Sunt definite strict condițiile privind ingredientele utilizate în fabricarea produselor din tutun, inscripționarea și prezentarea produselor din tutun, trasabilitatea, elementele de securitate și comerțul transfrontalier la distanță cu produse din tutun și conexe.

Legislația în domeniu reglementează ingredientele ce pot fi utilizate în produsele din tutun, precum și nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină și monoxid de carbon.  Prin urmare, va fi interzisă punerea pe piață a țigărilor și a tutunului rulat care au o aromă caracteristică (adică un miros sau gust diferite de cel al tutunului, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie).