Turiștii care vizitează stațiunile din Franța în această vară vor putea vedea patrule de polițiști pe plaje. Ofițeri ai trupelor speciale CRS, care au fost echipați până acum doar cu bastoane și cătușe, vor avea permisiunea de a purta arme, în premieră.

Vestele antiglonț vor fi, de asemenea, la dispoziția lor, precizează oficialii.

Măsura luată de autorități vine după două săptămâni de când un șef al poliției, neînarmat și partenera sa au fost uciși prin înjughiere, în fața casei lor din suburbiile Parisului.

ISIS a revendicat atacul, ceea ce a produs o dezbatere aprinsă în Franța în privința dreptului ca forțele de ordine să poarte arme, în afara serviciului. Franța rămâne în stare de alertă, după atacurile din noiembrie 2015, în care au murit 130 de oameni.


Anul trecut a avut loc un atac într-o stațiune din Tunisia, în Port El Kantaoui, lângă orașul f Sousse, de atunci creându-se panică în ceea ce privește sigruanța turiștilor pe plaje, amintește publicația The Guardian.

Nicolas Comte, un purtător de cuvânt al sindicatului poliției naționale franceze, a declarat, ieri, că nu există amenințări concrete, dar măsurile sunt luate preventiv, pentru securitatea ofițerilor respectivi. „Este prima dată când acești ofițeri vor fi înarmați. În mod normal, în iulie și august, ei sunt în costume de baie și nu au arme”, a spus el.

Comte a mai declarat că în ziua de azi este periculos să fii polițist în Franța, pentru că ofițerii sunt posibile ținte pentru teroriști. Polițiștii pot fi identificați ușor, pentru că poartă ecusoane și tricouri pe care scrie că aparține forțelor de ordine.  

„Vedem în aceste zile că polițiștii sunt ținte ale teroriștilor, dar această măsură este pentru a ne asigura că ei sunt pregătiți să răspundă în cazul unui atac armat”, a explicat sindicalistul. „Această situație este avantajoasă pentru toată lumea – pentru că va aduce securitate pe toți de pe plajă. Turiștii nu trebuie să se aștepte să vadă polițiști în armură, ci vor vedea salvamari”, a explicat Comte.

Numărul polițiștilor care patrulează în stațiunile franceze a scăzut la 297 de la 460, posibil din cauza unor evenimente precum Camppionatului European de Fotbal 2016 sau Turul Franței.