Politicienii din Republica Moldova, conectați la Kremlin, sancționați. Anunțul premierului

Politicienii din Republica Moldova, conectați la Kremlin, sancționați. Anunțul premierului Premierul Dorin Recean. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Actuala administrație din Republica Moldova se dezice de politicienii care sunt apropiați Rusiei. Persoanele vizate, care au legături cu Kremlinul, ar putea să fie sancționate, după cum a anunțat premierul Dorin Recean.

„Guvernul Republicii Moldova a demonstrat pe parcursul ultimilor doi ani faptul că are capacitatea necesară pentru a asigura ordinea publică în Republica Moldova, asta vom continua să facem. Vom continua să identificăm acele persoane care subminează statul Republica Moldova. (…) Așteptarea mea, așteptarea cetățenilor, este că toți acești oameni care lucrează împotriva statului, împotriva cetățenilor, să fie aduși în fața justiției și să se întâmple ceea ce scrie în codul penal”. A spus, miercuri, liderul Executivului de la Chișinău.

Întrebat dacă politicienii moldoveni ar putea fi trași la răspundere pentru aceste vizite, Recean a comunicat: „Corect… pentru acțiunile împotriva statului”.

Republica Moldova, măsuri contra politicienilor care sunt marionetele Rusiei

Săptămâna trecută, șeful Serviciului de Informație și Securitate Alexandru Musteața, a declarat că Serviciul a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea țării la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.

A dioua zi după afirmațiile lui Musteața, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – a publicat o poză în care dă mâna cu președintele rus Vladimir Putin. Întrevederea a avut loc în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În discuții, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin pe autoritățile de la Chișinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”.

Conform lui Guțul, liderul rus i-ar fi promis că va „sprijini” autonomia găgăuză. Evghenia Guțul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei.

sursa: newsmaker.md.