Procuratura Generală de la Kiev investighează deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate temporar de Federația Rusă în Belarus

Procuratura Generală de la Kiev investighează deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate temporar de Federația Rusă în Belarus Mii de civili și-au pierdut viața în războiul din Ucraina. Sursa: Facebook - Volodimir Zelenski

Ucraina investighează presupusul rol a Belarusiei în deportarea copiilor din teritoriile ocupate temporar de țara agresoră a Federației Ruse.

Acest lucru a fost raportat pe 23 mai într-un comentariu al Procuraturii Generale al Ucrainei.

Un grup de opozitori din Belarus, Direcția Națională Anti-Criză, a declarat pe 23 mai că 2.150 de copii ucraineni, inclusiv orfani cu vârste cuprinse între șase și 15 ani, au fost duși de pe teritoriul Ucrainei ocupat temporar de ruși în așa-numitele tabere de vacanță și sanatorie din Belarusia.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că au deschis proceduri penale pentru „transportul forțat/deportarea a peste 19.000 de copii” din regiunile ocupate Donețk, Luhansk, Zaporojie, Herson și Harkov, inclusiv în Belarus.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum se menționează în OGPU, „faptul și circumstanțele deplasării copiilor ucraineni din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei în așa-numitele „lagăre de sănătate” din Belarus sunt în prezent investigate în cadrul acestei proceduri penale”.

Implicarea autorităților de la Minsk

Nu este prima dată când NAU vorbește despre implicarea Belarusiei în deportarea copiilor. În aprilie, șeful organizației, Pavel Latushko, a declarat că  deciziile relevante privind îndepărtarea copiilor  au fost luate la conducerea autoproclamatului președinte al Belarusului Alexander Lukașenko și a președintelui rus Vladimir Putin.

Latushko a mai spus că deportarea copiilor a fost finanțată de întreprinderea Belaruskali, iar fondul Aleksey Talai este implicat în export.

Această investigație va fi una benefică dat fiind faptul că în urma conflictului dintre Ucraina și Rusia, care a început în 2014, teritoriile din estul Ucrainei au fost afectate de lupte și de ocuparea temporară de către separatiștii susținuți de Rusia. În acest context, acuzații și investigații referitoare la încălcări ale drepturilor omului, inclusiv în cazul copiilor, pot fi întreprinse pentru a stabili responsabilitatea și a aduce la lumină eventualele abuzuri.

Belarusia, care are o relație complexă cu Rusia și Ucraina, creează suspiciuni în deportarea copiilor din teritoriile ocupate temporar de Rusia. Cu toate acestea, detalii specifice despre investigații și rezultatele acestora vor fi anunțate ulterior și vom putea spune cât de valide sunt.