Vladimir Putin a ajuns „ca leul în cușcă”. Lumea sa a devenit mult mai mică după mandatul de arestare emis de CPI
- Antonia Hendrik
- 19 martie 2023, 11:21
Au trecut vremurile în care președintele rus Vladimir Putin se poza alături de toţi liderii lumii la diverse summit-uri, savurând momentele în care cu toții se înghesuiau să-i strângă mâna, șlefuindu-și o imaginea de lider mondial gata să conducă lumea. După mandatul de arestare emis de CPI, liderul de la Kremlin a ajuns „ca leul în cușcă”.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război, de deportare ilegală a copiilor din Ucraina. După acest demers, liderul de la Kremlin nu mai poate pune piciorul în cele 123 de state membre ale curții, care au mandat să-l aresteze și să-l transfere la Haga pentru a fi judecat.
Dar, în timp ce Kremlinul respinge acuzațiile de crime de război ale Curții Penale Internaționale împotriva lui, în interiorul zidurilor Kremlinului este cu totul altă realitate.
Lumea lui Putin tocmai a devenit mai mică
Vladimir Putin s-a folosit de reflectoarele globale pentru a-şi construi și acasă o imaginea de tip dur, cu pieptul gol, vânător de urși şi protector al poporului... dar acele vremuri au trecut. Prezent la nenumărate summit-uri G20 în țări precum Argentina sau Germania, Putin și-a petrecut timpul discutând ore în șir cu Donald Trump.
Un an mai târziu, la următorul summit al liderului G20 de la Buenos Aires, Putin şi prințul moștenitor saudit Mohammed Bin Salman au bătut palma la mai puțin de două luni după ce suspiciunea a căzut asupra sauditului cu privire la crima brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi.
Dar toate acestea s-au terminat, deoarece atât Germania, cât și Argentina sunt semnatare ale Statutului de la Roma, două dintre cele 123 de națiuni care sunt obligate să-l extrădeze la Haga pentru a fi judecat drept criminal de război, dacă dictatorul rus pășește pe teritoriul lor.
Putin se confruntă acum cu o dilemă, dacă se va prezenta la Delhi pentru G20 din acest an, în septembrie. India, ca și SUA, nu este înscrisă la CPI, dar ce va face premierul Narendra Modi, se întreabă CNN.
Ce spune Biden despre situaţia în care Putin ar păşi pe teritoriul SUA
La scurt timp după anunțul CPI, președintele Joe Biden, întrebat de un reporter ce va face „în cazul în care Putin ar trebui judecat pentru crime de război”, el a răspuns „în mod clar a comis crime de război”, indicând că Putin nu ar fi binevenit în SUA.
Este puțin probabil ca Putin să-și lase destinul pe seama aruncării zarurilor într-o instanță străină, așa că lumea lui este mai mică. Deci, indiferent de rotirea Kremlinului, ego-ul lui Putin este stricat.
Procurorul CPI Karim Khan a răspuns clar – nimeni nu este de neatins și „nimeni n-ar trebui să spere că poate să comită genocid, crime de război și crime împotriva umanității cu impunitate”.
Judecătorul-șef al instanțelor, Pitor Hofmanski, speră că acuzațiile lui Putin vor fi o „descurajare”, pentru că acum starea de spirit din Rusia pare redusă. Realitatea pentru Putin și limitele lumii sale diminuate doar se instalează. Nu există cale de întoarcere, scrie CNN.