Evenimentul Zilei > International > După decizia Curții Penale Internaționale, Vladimir Putin riscă să fie arestat dacă pune piciorul în 123 de state. Care sunt acestea
După decizia Curții Penale Internaționale, Vladimir Putin riscă să fie arestat dacă pune piciorul în 123 de state. Care sunt acestea

După decizia Curții Penale Internaționale, Vladimir Putin riscă să fie arestat dacă pune piciorul în 123 de state. Care sunt acestea

Curtea Penală Internațională l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de responsabilitatea pentru crime de război şi deportare ilegală a copiilor din Ucraina. Din acest moment, liderul de la Kremlin nu poate pune piciorul în statele membre ale Curții Penale Internaționale.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, acuzându-l de responsabilitatea pentru crima de război de deportare ilegală a copiilor din Ucraina. CPI a cerut vineri arestarea liderului de la Kremlin.

CPI, care nu are competențe de a-și pune în aplicare propriile mandate, a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului.

Rusia, care nu este parte a Curții, a spus că această mișcare este nulă

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități de când a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie anul trecut. Decizia CPI este „nulă și neavenită”.

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”, a relatat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, pe canalul său Telegram.

Atât Putin, cât și Lvova-Belova sunt acuzați că sunt responsabili pentru crime de război şi de deportare ilegală a oamenilor, în special a copiilor, și pentru transferul ilegal al acestora din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

Cele 123 de state membre ale Curții, obligate să-l aresteze pe Vladimir Putin

Mișcarea va obliga cele 123 de state membre ale Curții să-l aresteze pe președintele rus și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va pune piciorul pe teritoriul lor. Mandatul de arestare îl împiedică pe Vladimir Putin să mai poată ieşi din Rusia.

Vladimir Putin poate să fie arestat, dacă ajunge în oricare dintre ţările membre ale Curţii Internaționale. Este vorba despre aproape toate statele din Europa, despre America de Sud, Canada, Australia și state din Africa.

În ţări precum SUA (care a renunţat la acest tratat), orientul Mijlociu, India sau China, Vladimir Putin nu ar avea probleme, cel puţin la nivel de teorie.

Dintre cele 123 de țări, care sunt părți la Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, 33 sunt state africane, 19 sunt state din Asia-Pacific, 18 sunt din Europa de Est, 28 sunt din statele din America Latină și Caraibe și 25 sunt din Europa de Vest și alte state. Lista completă cu statele în care Vladimir Putin ar putea fi arestat este pe site-ul asp.icc-cpi.int.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: