Evenimentul Zilei > International > Politicianul care crede că l-ar fi putut ÎNVINGE pe Donald TRUMP în alegeri
Politicianul care crede că l-ar fi putut ÎNVINGE pe Donald TRUMP în alegeri

Politicianul care crede că l-ar fi putut ÎNVINGE pe Donald TRUMP în alegeri

Joe Biden, care a fost vicepreședinte SUA în mandatul lui Barack Obama, crede că el l-ar fi putut învinge pe Donald Trump în alegerile de anul trecut, dacă s-ar fi decis să candideze.

Biden (74 de ani) a decis să nu candideze în alegeri, după moartea fiul său, Beau, în 2015, dezmăgându-și fanii care credeau că apariția sa tradițională și prietenoasă ar fi fost mai binevenită decât campania populistă a lui Trump. 

Unii deomocrați încă nu au trecut de șocul înfrângerii suferite de Hillary Clinton, și se întreabă dacă au ales candidatul potrivit, scrie The Telegraph. 

Într-o întâlnire cu studenților de la Universitatea Colgate din New York, vineri, Biden a fost întrebat dacă are regrete. „Răspunsul este că plănuisem să candidez la prezidențiale. Și deși era foarte dificil să trec de alegerile primare, cred că aș fi putut să câștig”, a spus el. A adăugat că a colectat o serie de date care arată că ar fi avut succes. 

Biden a renunțat la cursa electorală în octombrie 2015. El era văzut ca un potențial candidat, a treia cale, între Bernie Sanders, la stânga, și Hillary Clinton, care a fost criticată pentru legăturile cu Wall Street și pentru utilizarea serverului privat pentru corespondență secretă ca secretar de Stat. Biden a candidat de două ori înainte: în 1998 și în 2008, și a devenit un personaj important în timpul administrației Obama.

De data aceasta el a anunțat că este în doliu după moartea lui Beau, care a decedat în urma unui cancer la creier, cu cinci luni înainte, iar suferința l-a împiedicat să candideze. A fost decizia corectă, a spus el audienței. „Nu am candidat pentru că un bărbat sau o femeie nu ar trebui să anunțe că candidează pentru funcția de președinte al SUA decât dacă pot privi în ochii publicului și să le promită că se pot dedica 100%”, a explicat politicianul. 

Asta nu înseamnă că nu are regrete: „În final, nu am putut s-o fac, pur și simplu. Deci nu regret că nu am candidat”, a spus el. „Regret că nu sunt președinte? Da!”, a conchis fostul vicepreședinte.