Poliția Română audiază cetățeni palestinieni, dar și pe românii care susțin cauza palestiniană

Poliția Română audiază cetățeni palestinieni, dar și pe românii care susțin cauza palestiniană sursa foto: IPJ Cluj

În ultima perioadă, mai mulţi cetăţeni palestinieni care domiciliază în România, dar şi români cunoscuţi drept susţinători ai cauzei Palestinei în conflictul acestei ţări cu Israelul, au fost chemaţi la Poliţie ori au primit vizite sau telefoane din partea unor poliţişti care le-au recomandat să „respecte legea”. Poliţia Română a transmis public faptul că „aceste activităţi au preponderent caracter preventiv şi se desfăşoară punctual, în baza unor semnalări/sesizări”.

După publicarea declaraţiilor celor care au avut discuţii cu poliţiştii pe tema convingerilor lor legate de războiul în care sunt implicate Israelul şi Palestina, Poliţia Română a transmis public un mesaj.  „Aceste activităţi au preponderent caracter preventiv şi se desfăşoară punctual, în baza unor semnalări/sesizări”. Sunt „analizate date şi informaţii, pentru a preveni orice risc care ar putea pune în pericol ordinea publică”.

Ce spune mai exact Poliția Română

Oficialii Poliţiei Române au transmis, miercuri, un punct de vedere.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, privind invitarea mai multor cetăţeni la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Centrul de Informare şi Relaţii Publice al I.G.P.R. este abilitat să comunice următoarele:

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţia Română, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, desfăşoară permanent, în baza legii de organizare şi funcţionare, activităţi pentru preîntâmpinarea unor evenimente. Acestea pot avea impact asupra ordinii şi siguranţei publice.

Astfel, Poliţia Română este instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii.

Poliţia Română „nu îngrădeşte dreptul la liberă exprimare”

Aşa cum s-a comunicat public, până în prezent, aceste activităţi au preponderent caracter preventiv şi se desfăşoară punctual. Acsetea au avut loc în baza unor semnalări/sesizări. Sunt analizate date şi informaţii, pentru a preveni orice risc care ar putea pune în pericol ordinea publică. Instituţiile din România sunt atente, mobilizate şi pregătite să intervină, dacă situaţia o va impune”, transmit oficialii IGPR.

Potrivit acestora, au fost sporite efectivele de personal „în zonele de interes” . Și „se cooperează cu partenerii interni şi externi”.

Poliţia Română precizează că „înţelege şi susţine drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi nu îngrădeşte dreptul la liberă exprimare”.

 Cum au decurs audierile

Mai mulţi cetăţeni români şi palestinieni au fost chemaţi de reprezentanţi ai Poliţiei Române să discute despre activitatea lor de susţinere a Palestinei. „Nu a fost o discuţie intimidantă, dar gestul, în sine, a fost”, a explicat unul dintre ei.

„Toţi descriu comportamentul poliţiei ca fiind „civilizat”. Unul spune că i s-a cerut să nu posteze pe Facebook. Alții că li s-a spus să posteze ce vor, dar să nu încalce legea”.

Conform ziarului, unii dintre palestinienii aflaţi în România, dar şi români care susţin cauza Palestinei au fost chemaţi la Poliţie, alţii au primit telefoane din partea unor poliţişti.

Aproximativ o sută de persoane au participat, în 21 octombrie, la un miting organizat de Asociaţia Comunităţii Palestiniene din România în Piaţa Universităţii din Capitală, acţiunea fiind un protest faţă de conflictul din Fâşia Gaza, potrivit stiripesurse.ro.