Tinerele agresate provin din familii de religie musulmană care trăiesc în pace în România de 23 de ani şi nu au absolut nicio vină pentru actele oribile ale dezaxaţilor care comit crime înfiorătoare în numele religiei. Faptul că se îmbracă într-un fel sau altul nu poate, sub nicio formă, să le transforme în ţinte ale revoltei împotriva terorismului.

Cei care fac aşa ceva nu sunt capabili să înţeleagă ce avalanşă pot provoca, dacă gesturile lor condamnabile ajung să fie reproduse.

Aşa cum a povestit reporterilor de televiziune tatăl fetelor agresate, cele două tinere au fost acuzate în plină stradă că sunt terorişti ISIS şi că au bombe. Deşi fetele le-au spus teribiliştilor că şi ele condamnă terorismul, agresiunea verbală a continuat. Ba chiar unul dintre agresori a încercat să-i smulgă hijabul din cap uneia dintre fete. Este vorba despre o bucată din pânză care înconjoară capul şi umerii ca un fel de basma din cele pe care le purtau în trecut femeile şi în satele româneşti.

Părinţii elevelor agresate astfel, oameni care trăiesc în România de 23 de ani fără să provoace sau să aibă vreo problemă în ţara adoptivă, spun că nu au mai păţit aşa ceva.

Tatăl fetelor a apreciat corect situaţia şi nu a lăsat judecata să-i fie umbrită de situaţia care ar fi înfuriat mulţi alţi părinţi până la a-i atrage în spirala urii. Omul a spus că înţelege că e o problemă de educaţie şi că ştie că sunt doar teribilişti tinerii care i-au agresat copilul.  

"Noi facem la fel ca voi, cum sunt fetele românce. Ce dacă ale noastre au batic? Rar se întâmpla înainte. Numai acum, după ISIS, după ce s-a întâmplat în Paris şi Bruxelles. Eu spun, că acei copii, nu ştiu de ce au făcut", a declarat Jasem Aridy Eljai, unul dintre părinţi, pentru PRO TV.

De frică să nu agraveze lucrurile, părinţii fetelor nu au depus plângere. Este inadmisibil ca cineva să se teamă să depună plângere când e agresat pe stradă sau ca oricine să fie victimă pentru că are o religie sau alta.

Poliţia a anunţat că va deschide o anchetă, dar nu a reuşit să-i identifice pe agresori timp de două zile, ceea ce mie îmi trădează un anumit nivel de indiferenţă în faţa acestui incident grav. Opinia mea este ca „plutonierii” care se ocupă de asta nu prea pricep ce gestionează. Este o incompetenţă criminală pentru că nesancţionarea fermă a unor astfel de situaţii poate degenera într-o spirală a urii, pe care deja începem să o vedem în alte ţări.

Terorismul este condamnabil şi revoltător, dar la fel de grave şi inadmisibile sunt actele celor care cred că e bine dacă răspund cu ură împotriva unor nevinovaţi sau trăiesc cu impresia că dreptatea se împarte pe stradă după cum îl taie capul pe fiecare.

Dacă autorităţile nu intervin ferm, societatea devine un teren fertil pentru extremism exacerbat care poate degenera în situaţii infinit mai grave. Astfel de incidente, dacă sunt repetate, folosesc exact extremiştilor care ar vrea ca întreaga lume să ia foc.

O informaţie pe care nu o consider deoc întâmplătoare a apărut ieri în acest caz. Reprezentantul unei asociaţii musulmane, care devenise foarte vocal imediat după incidentul cu elevele de liceu agresate, este implicat în anchete DIICOT care vizează exact terorismul.

Astfel de incidente, lăsate nesancţionate de autorităţi, sunt o mană cerească pentru extremiştii care ar vrea să inflameze atmosfera şi să-şi justifice astfel planurile criminale. Îi ajută să radicalizeze naivi şi să-i împingă la acte care apoi să amplifice spirala urii şi violenţei.

Agresorii elevelor de liceu musulmane trebuie găsiţi şi sancţionaţi într-o manieră care să dea un semnal clar în societate. Poliţia Română nu are voie să nu-i găsească pe derbedei şi să lase acest incident să treacă fără efecte. Societatea întreagă trebuie să înţeleagă că exacerbarea urii şi agresarea unor nevinovaţi sunt exact reacţiile pe care dezaxaţii jihadişti vor să le provoace în Europa.