Pofta de fast-food e controlată de creier și poate fi ținută în frâu!
- Oana-Martha Igri şan
- 4 octombrie 2014, 00:00
Dacă nu puteți rezista unui hamburger sau cartofilor prăjiți, dați vina pe propriul creier! Cei care nu se pot controla când au în apropiere junk-food au o problemă la nivelul zonei din creier implicată în autocontrol, susțin cercetătorii canadieni într-un nou studiu.
Cortexul dorsolateral prefrontal ajută oamenii să își controleze comportamentul, potrivit cercetării amintite. Studii anterioare au arătat că o activitate susținută poate tăia pofta de mâncăruri nesănătoase. Noua cercetare arată că o activitate redusă are efectul opus și duce la o atitudine prea indulgentă când vine vorba de fast-food.
Oamenii de știință au folosit un dispozitiv magnetic pentru stimularea creierului și au redus activitatea în cortexul dorsolateral. Studiul, publicat în „Psychosomatic Medicine: Journal of Biobehavioral Medicine”, a arătat că o activitate scăzută cauzează o dorință mai mare pentru alimente cu foarte multe calorii, ca și un consum mai mare de mâncare nesănătoasă.
Soluția pe care cercetătorii o propun este maximizarea sănătații creierului prin promovarea de obiceiuri sănătoase, care includ mișcare (mai ales aerobic), o cantitate cât mai mică de alcool și somn. „Pentru a ne îmbunătăți controlul când vine vorba de mâncare nesănătoasă, trebuie să ne structurăm meniul pentru a evita tentațiile”, sugerează dr. Peter Hall, de la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada.