Comisia Europeană finanțează studiul de fezabilitate pentru al doilea pod Giurgiu-Ruse

Comisia Europeană finanțează studiul de fezabilitate pentru al doilea pod Giurgiu-Ruse Podul Giurgiu-Ruse. Sursa foto: Wikipedia/ Gonzosft

Europarlamentarul Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu, a dezvăluit că studiul de fezabilitate pentru un nou pod peste Dunăre, care va lega Giurgiu de Ruse, va primi finanțare în valoare de 7 milioane de euro din partea Comisiei Europene.

Podul Giurgiu-Ruse va fi al doilea ce va lega cele două localități și al treilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria.

Podul Giurgiu-Ruse. Finanțare asigurată de Comisia Europeană

„Comisia Europeană va finanţa studiul de fezabilitate pentru construirea unui nou pod peste Dunăre între Giurgiu şi Ruse. Studiul de fezabilitate este în valoare de şapte milioane de euro. În etapa următoare, ţara noastră va putea solicita finanţarea construirii podului din fonduri UE”, a transmis, miercuri, Dan Motreanu.

La rândul ei, Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a spus că speră ca lucrurile se vor mișca cât mai repede posibil, astfel încât să poată solicita finanțarea efectivă a lucrărilor. Proiectul este în prezent depus ca un pod rutier, cu posibilitatea de a fi adaptat și pentru traficul feroviar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta și-a exprimat speranța că podul Giurgiu-Ruse va fi inclus și pentru traficul feroviar. Mai ales având în vedere că face parte din Coridorul Nord-Sud, care necesită o trecere modernă peste Dunăre.

Podul Giurgiu-Ruse

Dan Motreanu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Podul va avea o lungime de doi kilometri

Potrivit lui Motreanu, podul va avea o lungime de doi kilometri și va fi însoțit de o infrastructură de acces de 15 kilometri pe teritoriul românesc și 15 kilometri pe cel bulgar.

„Podul Giurgiu-Ruse ar urma să fie construit în apropierea celui existent, iar podul actual va fi folosit în continuare. În aprilie 2022, premierii de atunci ai României şi Bulgariei, Nicolae Ciucă şi Kiril Petkov, au discutat despre realizarea acestui pod şi a altor patru poduri peste Dunăre”, a mai transmis Motreanu pe Facebook.

În noiembrie 2022, spune liderul PNL, a avut o discuție cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, despre progresul proiectelor finanțate din fonduri UE care ar putea sprijini dezvoltarea județului Giurgiu, inclusiv despre noul pod și despre dragarea Dunării.

Podul Giurgiu-Ruse

Podul Giurgiu-Ruse. Sursa foto: Captură video/YT

Restricții de circulație la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse

MAE informa la sfârșitul lunii ianuarie că se fac reparații la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, fiind programate să continue până la data de 31 martie 2024.

Intervențiile vor fi realizate în timpul zilei și vor presupune organizarea temporară a circulației rutiere pe pod.

Traficul va fi direcționat pe o singură bandă, asigurându-se accesibilitatea și semnalizarea corespunzătoare prin intermediul indicatoarelor rutiere și a personalului de dirijare.