Evenimentul Zilei > EVZ Special > PNL îl somează pe șeful CCR. „Lasă această instituție fără obiect”
PNL îl somează pe șeful CCR. „Lasă această instituție fără obiect”

PNL îl somează pe șeful CCR. „Lasă această instituție fără obiect”

Un lider PNL i-a cerut președintelui Curții Constituționale a României (CCR) să explice când își poate asuma răspunderea un guvern în fața parlamentului.

Vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu i-a adresat astăzi rugămintea lui Valer Dorneanu, cerându-i să lămurească publicul din România.

„Îl rog pe preşedintele Curţii Constituţionale din România ca, atunci când motivează hotărârea, să explice publicului din România şi să explice tuturor celor care trebuie să respecte Constituţia când un guvern îşi poate angaja răspunderea, pentru că pe această decizie, practic, un guvern în funcţie, cu o majoritate ostilă, nu-şi va putea niciodată angaja răspunderea. Practic, această instituţie de la această decizie a CCR rămâne fără obiect. Din secunda în care ai orice proiect care reglementează obiectul pe care Guvernul să-şi angajeze răspunderea, lucru care se poate întâmpla lesne, (…) atunci categoric Constituţia României este lipsită de o instituţie, iar Guvernul este lipsit de pârghia esenţială prin care poate veni în Parlament atunci când are o majoritate ostilă, cum este cazul acum”, a spus Alina Gorghiu.

Declarația vine în contextul în care CCR a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care guvernul Orban şi-a angajat răspunderea.

„Poate că domnul Dorneanu va avea amabilitatea să ne explice prin motivare cum va fi respectată această instituţie prevăzută de Constituţie şi cum poate să-şi exercite un guvern care se află în condiţiile în care se află Guvernul Orban această pârghie constituţională”, a adăugat Gorghiu.