Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, animaţi de acelaşi scop, liberalii au iniţiat astfel de discuţii şi cu o serie de parlamentari ai minorităţilor naţionale.


Învăţăturile lui Vasile Blaga

Inițiatorul tratativelor PNL-UDMR a fost chiar retrasul Vasile Blaga (trimis în judecată de DNA) care, la începutul săptămânii trecute, a fost vizitat de mai mulţi apropiaţi ai Alinei Gorghiu. Solii l-au rugat cu cerul şi cu pământul să se implice din umbră în campania PNL, măcar pe ultima sută de metri, plângându- se că, în filiale, se observă lipsa unei „mâini de oţel”, de când fostul co-preşedinte a făcut pasul în spate. Potrivit surselor citate, Blaga nu s-a arătat deloc entuziasmat de aceste solicitări, dar i-a îndemnat pe liderii PNL să deschidă rapid ușa negocierilor cu UDMR, susţinând că maghiarii sunt pe cale să joace o carte „foarte importantă”, dacă alte partide-balama nu vor intra în Parlament.


FOTO: Vasile Blaga


Falcă invocă PPE

Zis şi făcut. Tot săptămâna trecută au avut loc o serie de discuţii exploratorii cu Kelemen Hunor, liberalii mandataţi să iniţieze apropierea fiind (pe axa Arad-Oradea) doi grei ai PNL: Gheorghe Falcă, şef al campaniei electorale, respectiv Ilie Bolojan, secretarul general. Discuţiile nu au stabilit nimic cert. Falcă a susţinut că, având în vedere apartenenţa comună la PPE, UDMR şi PNL ar trebui să colaboreze fără probleme în perspectiva alcătuirii unei eventuale majorităţi parlamentare în jurul lui Dacian Cioloş.

UDMR, între reproşuri şi deschidere

Potrivit surselor citate, udemeriştii le-au reproşat liberalilor că la locale i-au contracandidat în oraşe cheie, refuzând orice tratative. „Pe atunci nu eram, împreună, în aceeaşi familie europeană?!”, a întrebat, zâmbitor, un parlamentar UDMR. Totuşi, oamenii lui Kelemen Hunor şi-au exprimat deschiderea spre o viitoare colaborare, dar au explicat că astfel de discuţii sunt lipsite de sens acum, când nu cunoaştem precentele ce vor fi înregistrate la urne.

Suspiciuni liberale

La rândul lor, liderii PNL sunt ferm convinşi că udemeriştii sunt avizi să revină la guvernare şi că nu vor pregeta să-şi pună umărul la o majoritate coordonată de PSD, dacă oferta social- democrată va fi pe măsură. De altfel, este de notorietate că UDMR negociază la sânge, întoteauna, vizând numeroase poziţii executive importante, atât în primul eşalon, ministerial, cât şi în cel secund, al agenţiilor guvernamentale.

PSD l-a activat pe Frunda

Suspiciunile PNL nu sunt deloc lipsite de temei, în condiţiile în care, potrivit surselor EVZ, şi pesediştii lui Liviu Dragnea i-au curtat pe udemerişti, chiar prin intermediul avocatului György Frunda, fost consilier personal al premierului Victor Ponta. Frunda este unul dintre principalii promotori ai apropierii de PSD, în jurul său fiind comasaţi mai mulţi udemerişti din garda veche a grupării.

Cum i-a supărat Cioloş pe udemerişti

Deşi Kelemen Hunor a avut în ultimele luni, de regulă, numai vorbe bune despre Dacian Cioloş, premierul nu s-a ferit, totuşi, să intre în clinciuri cu Uniunea, chiar în urmă cu o lună, când UDMR a afişat mai multe bannere în oraşe din Ardeal cu mesaje precum „Salvăm Clujul. De Bucureşti” sau „Salvăm Oradea. De Bucureşti”. „Eu nu cred că trebuie să salvăm nicio regiune de Bucureşti şi mai ales Ardealul cred că nu are de ce să se plângă. Ardealul, din punct de vedere economic, a evoluat foarte bine sau, mă rog, zonele din Transilvania şi Banat. Eu nu cred că astfel de abordări locale sunt soluţii pentru dezvoltarea României (…) Eu cred că dimpotrivă, trebuie să găsim modalităţi, şi pe partea de infrastructură, dar şi pe alte domenii în care să legăm cât mai mult regiunile din România şi nu să le izolăm”, a punctat Cioloş, taxând campania UDMR.