EVZ a avut dreptate! Antonescu dă marea bătălie în PNL. Se pregăteşte o remaniere

EVZ a avut dreptate! Antonescu dă marea bătălie în PNL. Se pregăteşte o remaniere

Informaţiile prezentate acum patru zile de EVZ se dovedesc astazi corecte. Victor Ponta şi Crin Antonescu discută despre remaniere, Daniel Chiţoiu şi Mariana Câmpeanu sunt vizaţi în aceste discuţii.

De ceva vreme în interiorul PNL se dă o luptă dură. Crin Antonescu încearcă să (re)ia frâiele puterii, pierdute de ceva vreme din cauza constituirii unui pol de putere liberal la nivelul guvernului, ușor independent de voința politică a partidului. Exponentul acestui curent a fost considerat Daniel Chițoiu, ministrul de finanțe și vice prim-ministru în cabinerul Ponta.

Sprijinit de Dan Radu Rușanu, unul din  oamenii cei mai bogați și puternici din PNL, Daniel Chițoiu a folosit relațiile sale în interiorul guvernului, în special cu Victor Ponta și Liviu Dragnea, pentru a fideliza o parte a liderilor de filială. În perspectiva unei lupte cu liderul PNL. În sfera sa de influență intrase și Radu Stroe, fostul ministru de interne, ceea ce i-a atras retragerea sprijinului politic din partea lui Antonescu, la prima greșeală.

Această încleștare internă, care durează de luni bune de zile, a fost echilibrată până recent. În urmă cu câteva luni, președintele PNL a propus ieșirea de la guvernare, dar o parte din miniștrii liberali s-a opus. Și au avut câștig de cauză. Săptămâna care vine, putem asista la o răstrunare de situație. Crin Antonescu a primit un ajutor neașteptat prin două evenimente importante: accidentul de avion din Apuseni și scandalul Carpatica din ASF.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma prestației sale publice, Radu Stroe a trebuit să plece, căci dacă inițial părea destul de sigur pe sprijinul premierului Ponta, reacția fermă a lui Antonescu a dus la demisia sa. În privința actualului ministru de finanțe, soarta sa pare bătută în cuie, cu atât mai mult cu cât un dosar al DNA ce viza nereguli la societatea de asigurări Carpatica a implicat-o și pe soția sa, angajat al instituției de supraveghere.

În fapt, Crin Antonescu vizează o remaniere mai amplă, pe lângă Daniel Chițoiu urmând să plece și Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Andrei Gerea, ministrul economiei și Gigel Știrbu, ministrul Culturii. În privința înlocuitorilor circulă mai multe variante, dar pare sigură promovarea lui Eugen Nicolăescu la Economie și aducerea lui Cristian Bușoi (președintele CNAS) la Sănătate. Pentru Interne, favorit este George Scutaru, iar la Muncă am putea-o regăsi pe Cristina Pocora, actualul purtător de cuvânt.

Toate aceste mișcări, pentru care Antonescu pare să fi obținut sprijinul majorității președinților de filială, vor fi finalizate în săptămâna care începe, una din deciziile esențiale fiind participarea alături de PSD pe liste comune la europarlamentare.