Evenimentul Zilei > Vremea > Ploi torențiale, vânt puternic și grindină. ANM a emis o nouă avertizare cod galben de vreme rea
Ploi torențiale, vânt puternic și grindină. ANM a emis o nouă avertizare cod galben de vreme rea

Ploi torențiale, vânt puternic și grindină. ANM a emis o nouă avertizare cod galben de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică, 11 septembrie, o atenționare cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice şi izolat grindină pentru aproape jumătate din ţară. Avertizarea este valabilă până la ora 23:00. Elena Mateescu, directorul ANM, a descris situația actuală din ţară şi evoluția vremii în următoarele zile.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată vizează zonele din Maramureș, Transilvania, Moldova și nordul Crișanei.

Meteorologii precizează că în aceste zone vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe arii restrânse grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

În mai multe zone ale ţării, furtuni puternice cu grindină

Directorul ANM: ”Vorbim de o atenționare meteorologică de cod galben emisă la nivel general pentru partea de nord a țării, jumătatea nordică, acolo unde până în această seară, la ora 23:00, ne așteptăm la perioade de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin averse torențiale însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină.

Ne așteptăm ca acestea să fie și dublate de avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu. A fost în vigoare până la ora 16:30, pentru zone din județul Iași, o astfel de avertizare de cod portocaliu, ce viza cantități de apă de peste 40 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului și, izolat, căderi de grindină. Și ne mai așteptăm ca și mâine să vorbim în special pentru partea de nord.

Urmează temperaturi scăzute, ploi şi instabilitate atmosferică

De asemenea, în zona de munte, la perioade de instabilitate, și să consemnăm în continuare cantități de apă ce pot depăși local 15-25 de litri pe metru pătrat, iar, din punct de vedere termic, să observăm și o răcire, pentru că în jumătatea de nord a țării maximele nu vor mai depăși 17-18 grade, în timp ce în partea de sud, sud-est acestea să mai consemneze valori de peste 25 de grade, în afară de Iași.

Ne așteptăm ca toată jumătatea nordică, așa cum menționam, partea de nord-vest, nord-centru a țării, dar și extremitatea de sud-est, să înregistrăm până în această seară, la ora 23:00, perioade de instabilitate atmosferică, cu cantități de apă care să depășească 25-40 de litri pe metru pătrat la nivel local și să consemnăm pe parcursul averselor și intensificări de vânt, în special în zona montană înaltă și pe arii restrânse, căderi de grindină”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Avertizare meteo ANM de ploi torențiale și vijelii în 17 județe

Potrivit ANM, 17 județe din Maramureș, Transilvania, Moldova și nordul Crișanei sunt sub atenționare cod galben de ploi până la ora 23:00. În această perioadă, în Maramureș, local în Transilvania, Moldova și nordul Crișanei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe arii restrânse grindină.

Este vorba de județele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Suceava, Brașov, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași, Vaslui.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii mai restrânse și în restul țării, potrivit ANM.