Evenimentul Zilei > Vremea > ANM, prognoză meteo pentru următoarele două săptămâni. Care vor fi valorile maxime ale temperaturilor și în ce regiuni sunt așteptate ploi
ANM, prognoză meteo pentru următoarele două săptămâni. Care vor fi valorile maxime ale temperaturilor și în ce regiuni sunt așteptate ploi

ANM, prognoză meteo pentru următoarele două săptămâni. Care vor fi valorile maxime ale temperaturilor și în ce regiuni sunt așteptate ploi

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru intervalul 05 septembrie - 18 septembrie 2022. Astfel, meteorologii au anunțat care vor fi valorile termice ale perioadei, dar și care sunt posibilitățile de căderi de precipitații în principalele regiuni ale țării.

În zona Banat, meteorologii ANM anunță că valorile termice se vor încadra în jurul mediilor perioadei, astfel că în prima săptămână analizată media temperaturilor maxime va fi de 25 – 26 de grade Celsius, posibil 27 – 28 grade în zilele de 8 – 9 septembrie, dar în scădere înspre sfârșitul de săptămână.

ANM, prognoză meteo pentru intervalul 05 septembrie – 18 septembrie 2022

În a doua săptămână analizată de ANM, valorile termice maxime din timpul zilei vor fi relativ constante, cu o medie de 23 – 24 grade Celsius, în vreme ce minimele se vor încadra între 12 – 14 grade Celsius, posibil 15 – 17 grade în zilele 9-11 septembrie.

Probabilitatea pentru precipitații mai frecvente, dar moderate cantitativ și asociate cu fenomene de instabilitate atmosferică va fi una ridicată în zilele de 8 – 11 septembrie. Între 12-18 septembrie sunt semnalate ploi slabe, cu caracter temporar și pe arii restrânse.

Vremea în Transilvania și în Maramureș

În Transilvania, valorile maxime ale temperaturilor vor fi de 20 – 22 de grade Celsius, iar minimele se situează în jurul valorii de 11 grade Celsius, dar vor crește până la 23 – 24 de grade în perioada 8-11 septembrie. Între 9 – 12 septembrie, probabilitatea pentru averse va fi ridicată, iar izolat vor fi semnalate ploi slabe, local și temporar.

În Maramureș, temperaturile maxime vor ajunge până la 22 – 23 de grade Celsius, în scădere în weekend. Din a doua săptămână, valorile medii vor fi de 20 – 22 de grade Celsius. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată între 8 – 11 septembrie, fiind așteptate ploi slabe pe arii restrânse și în perioada 12 – 18 septembrie.

Vremea în Moldova și Dobrogea

În Moldova, între 5 – 7 septembrie, vremea va fi una răcoroasă, cu o medie a maximelor de 19 – 21 de grade Celsius și a minimelor de 10 – 11 grade. Între 8 – 11 septembrie, meteorologii anunță că vremea se va încălzi, iar temperaturile diurne vor ajunge la 25 – 26 de grade, în vreme ce temperaturile nocturne se vor situa în jurul a 14 – 15 grade. Din cea de-a doua săptămână, regimul termic va deveni relativ constant, având medii ale valorilor maxime de 21 – 22 de grade. În perioada 9-11 septembrie crește probabilitatea să apară ploi, mai ales în nordul regiunii, iar izolat și trecător vor fi posibile ploi slabe cantitativ și în a doua săptămână analizată.

În Dobrogea, temperaturile vor fi mai reci în zile 5 – 7 septembrie, atunci când media maximelor va fi de 21 de grade, în timp ce minimele vor fi de 13 – 14 grade. Între 8-11 septembrie, vremea va deveni mai caldă, cu temperaturi diurne medii de 25 – 26 de grade și nocturne de 17 – 18 grade. Din cea de-a doua săptămână, regimul termic va deveni relativ constant, având medii ale valorilor maxime de 23 – 24 de grade și minime în jurul a 14 grade. Există probabilitatea să apară și ploi slabe, trecătoare, dar pe arii restrânse, mai ridicată din data de 10 septembrie.

Vremea în Muntenia și Oltenia

În Muntenia, în zilele 5 – 7 septembrie, valorile termice se vor situa aproape de mediile climatologice ale perioadei, cu maxime de 24 de grade și minime de 12 – 13 grade. În perioada 8-11 septembrie, vremea se încălzește, astfel că temperaturile diurne vor ajunge la 27 – 29 de grade, în timp ce temperaturile nocturne ajung la medii de 15 – 16 grade. Din cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi relativ constant, având medii ale valorilor maxime de
25 – 26 de grade și minime de 12 – 13 grade. Și aici există probabilitatea să apară și ploi slabe, dar trecătoare și pe arii restrânse, mai ale după data de 10 septembrie.

În Oltenia, maximele termice vor fi apropiate de normalul perioadei în primele zile, când media valorilor se va situa în jurul a 24 de grade, iar cea a minimelor în jurul a 13 – 14 grade. Între 8-11 septembrie, vremea va deveni mai caldă, cu temperaturi diurne medii de 27 – 28 de grade și nocturne în jurul a 17 grade. Din cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi  relativ constant, având medii ale maximelor de 24 – 25 de grade și minime de 12 – 13 grade. Ploile vor fi slabe, având un caracter local și temporar, posibil mai ridicat după data de 8 septembrie, conform ANM.