Inițiativa face parte din proiectul Tezaur de Istorie, Cultură şi Tehnică Feroviară. Muzeul Ceferiştilor la 75 de ani de la inaugurare, eveniment organizat de Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară în parteneriat cu Primăria Sectorului 1.

Organizatorii vor construi în piaţa din faţa Muzeului Ceferiştilor o cale ferată îngustă pe care va circula un tren de epocă alcătuit dintr-o locomotivă cu abur şi trei vagoane. Mocăniţa va circula zilnic, în perioada evenimentului, între orele 9,00 – 17,00.

Pe 10 iunie 2014 se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Muzeului Căilor Ferate Române.

Cei care îşi doresc să cunoască mai multe despre oamenii care au făcut posibil transportul pe căile ferate sunt invitaţi la un simpozion dedicat marilor personalităţi în domeniu.

Un loc aparte îi va fi dedicat inginerului Anghel Saligny, în memoria căruia, în data de 13 iunie, un tren special de călători compus din cea mai modernă locomotivă electrică şi cele mai moderne vagoane de călători va merge pe ruta Bucureşti Nord – Cernavodă Pod – Constanţa. Trenul va opri 20 de minute în staţia Cernavodă Pod, unde pasagerii vor putea vizita Podul Carol I, proiectat şi construit de Anghel Saligny.

De asemenea, pasionaţii de istorie feroviară vor putea admira în Gara de Nord o expoziţie de material rulant de epocă şi trenul cu locomotiva cu abur 'Călugăreni', care va gara la linia 14. Trenul, fabricat în anul 1869, va face zilnic, pe toată perioada evenimentului, două trasee dus-întors între Gara de Nord şi Gara Regală Băneasa, care anul acesta împlineşte 75 de ani de la deschidere