Evenimentul Zilei > International > Plecarea soldaților americani, un „dezastru” în Bavaria
Plecarea soldaților americani, un „dezastru” în Bavaria

Plecarea soldaților americani, un „dezastru” în Bavaria

Între resemnare și teamă pentru viitor, municipalitatea din Vilseck, în Germania, se pregătește pentru plecarea celor 4.500 de soldați americani din oraș, anunțată în iulie de Washington.

Ce se va întâmpla cu orașul Vilseck fără cei 4.500 de soldați americani care se antrenează acolo pe tot parcursul anului împreună cu armatele altor țări NATO?

În orașul bavarez cu ferestre împodobite cu mușcate și panouri traduse în engleză, întrebarea îi preocupă pe toți locuitorii după ce, la 29 iulie, Pentagonul, a confirmat întoarcerea „băieților”  acasă.

Vilseck nu este singura municipalitate afectată de această retragere. În total, 12.000 din cei 34.500 de soldați staționați în Germania își vor face bagajele. 5.600 vor fi redistribuiți în Italia, Belgia și Polonia.

Ceilalți „vor ajunge acasă cât mai curând posibil”. Este cazul Regimentului 2 de Cavalerie, staționat în Vilseck, în celebra „cazarmă roz”, prezentată ca fiind cea mai modernă bază din Europa.

Dar în oraș, care are de două ori mai mulți americani decât localnicii, anunțul a avut efectul unei bombe.

„La început nu am crezut, dar trebuie să ne confruntăm cu faptele: de data aceasta este serios”, comentează Thorsten Grädler, viceprimar al orașului, care prevede consecințe economice „dramatice” .

„Pe lângă cei 4.500 de soldați, trebuie să adăugăm familiile lor, adică între 12 și 13.000 de persoane care vor pleca în total, estimează edilul. Aceasta corespunde unei puteri de cumpărare de 600 de milioane de euro pe an, între investițiile de bază și cheltuielile familiilor la fața locului. Ca să nu mai vorbim de cele 2.000 de case închiriate în afara cazărmii”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: