Clădirile World Trade Center au reprezentat o parte din istoria americană și, până la prăbușirea lor, o mândrie pentru locuitorii din New York.
Însă planurile originale ale complexului au fost recuperate, surprinzător, dintr-o pubelă de gunoi.

Ele reprezintă un ansamblu de peste 500 de documente care i-au aparținut lui Joseph Solomon, unul din arhitecții complexului World Trade Center care a fost inaugurat în aprilie 1973.

Joseph Solomon le-a păstrat până la moartea sa, în 2017. Înainte ca fiica sa să le arunce la gunoi, în timp ce făcea curățenie în casa sa de la Denver, considerând că este vorba de niște hârtii fără valoare.

Planurile au fost descoperite întâmplător de un locuitor al orașului, Jake Haas, care a crezut inițial că cineva a aruncat la gunoi cărți de anticariat.

Până când a văzut inscripțiile  „Tower A” și „Tower B” pe documente, realizând în final despre ce este vorba, scrie Le Point.

Ulterior, Haas și-a dat seama că este vorba de documente de valoare și a dorit să profite, vânzându-le unei case de amanet din Denver, deținută de Angela Arguello.

Acesta din urmă s-a dus cu ele la librăria de cărți rare James Cummins care le-a scos la licitație cu ocazia New York International Antiquarian Book Fair, care are loc în fiecare lună martie la Manhattan.

Potrivit Fox News, planurile au fost scoase la licitație sâmbătă și duminică la un preț de 250.000 de dolari (aproximativ 220.000 euro) însă prețul final ar putea atinge un milion de dolari.

Amy Lee Solomon, fiica arhitectului Joseph Solomon, și-a exprimat recunoștința față de persoana care a recuperat aceste planuri. „A fost proiectul vieții lui”, a spus ea.