Evenimentul Zilei > International > Planuri periculoase în SUA. Democrații pregătesc legi anti-poliție
Planuri periculoase în SUA. Democrații pregătesc legi anti-poliție

Planuri periculoase în SUA. Democrații pregătesc legi anti-poliție

Democrații au cerut, duminică, o transformare profundă a poliției, acuzată de discriminări, injustiție și brutalitate contra americanilor negri. Numai că planurile democraților riscă să fie denunțate drept un atac împotriva statului de drept.

„Patru sute de ani de rasism sistemic”. După două săptămâni de proteste istorice în Statele Unite, democrații au cerut, duminică,  o transformare profundă a poliției, acuzată de discriminare, nedreptate și brutalitate împotriva americanilor negri.

Judecând că situația era acum „perfect sub control” după mari proteste pașnice, sâmbătă, președintele Donald Trump a dispus retragerea Gărzii Naționale din Washington.

Adunările și manifestațiile  au continuat, duminică, în mai multe orașe americane, inclusiv în capitala federală, unde Casa Albă este încă protejată de bariere.

„Rana inegalității rasiale și a violenței polițienești a fost reînviată dureros în Statele Unite, după drama din Minneapolis, când polițistul alb Derek Chauvin, filmat,  și-a apăsat genunchiul pe gâtul afro-americanului George Floyd până când acesta s-a sufocat și a intervenit decesul”, scrie Le Point.

Nimeni nu a comentat cazul în care moartea lui Floyd ar fi fost cauzată de acțiunea unui polițist negru.

Este binecunoscut faptul că, tocmai prin acțiunile sale (uneori brutale) poliția americană, pe tot teritoriul Statelor Unite, a reușit să fie o prezență în apărarea cetățeanului și în defavoarea infractorilor.

Însă, mai mulți aleși democrați, vor să atace și să intimideze poliția americană.

În care persistă, spun ei, fructul unui rasism și a unei cangrene istorice, după perioada sclavagismului. Prezentând, luni, în fața Congresului, o lege pentru a „reforma” poliția în ansamblul Statelor Unite.

„Trebuie să fim teribil de sinceri cu privire la natura acestor probleme și știm că luptăm împotriva a 400 de ani de rasism sistemic în țară”, a argumentat, duminică, Val Demings, politiciană afro-americană democrată în Camera Reprezentanților, la CBS.

Demings ar fi trebuit întrebată cum, în condițiile acestui „rasism sistemic”, a condus Departamentul poliției din Orlando (2007-2011) și apoi să fie aleasă în Camera Reprezentanților a Statelor Unite, din 2017.

Fosta șefă a poliției din Orlando, afro-americanca Val Demings a estimat că „rasismul (sic) trebuie eliminat din poliție” dar și din alte structuri ale societății americane (educație, locuințe, etc)

„Justice and Policing Act” care va fi prezentată în fața celor două camere ale Congresului intenționează să creeze un registru național pentru ofițerii de poliție care comit derapaje, să faciliteze urmărirea penală a ofițerilor, să regândească recrutarea și pregătirea lor, a declarat o altă membră a Camerei Reprezentanților, democrata afro-americană Karen Bass.

Ea a insistat că a venit „timpul ca mentalitatea poliției să se schimbe în multe departamente ale țării”.

În urma morții lui George Floyd, mai multe videoclipuri care arată brutalitatea poliției au fost difuzate pe scară largă în mass-media și pe rețelele de socializare.

Anumite măsuri au fost deja impuse la nivel local de la începutul mișcărilor istorice  de protest istorice, în urmă cu două săptămâni.

Șeful poliției din Seattle a anunțat o interdicție de 30 de zile a utilizării gazelor lacrimogene. Poliția din Minneapolis, unde a murit George Floyd, a anunțat, de asemenea, că a interzis interzis tehnica periculoasă a prizei pe gâtul suspecților.

Politiciana „progresistă” Alexandria Occasio-Cortez a mers până acolo încât să apere o reducere a bugetului poliției din New York.

Viitorul unei astfel de legi dorită de democrați este incert. Democrații au majoritate în Camera Reprezentanților, dar sunt minoritari în Senat.

„Nu cred că există o problemă de rasism sistemic în rândul forțelor de ordine din țara noastră” a afirmat, duminică,  ministrul securității interne, Chad Wolf, la postul  ABC.

Ministrul Justiției, Bill Barr, a spus că a înțeles „neîncrederea” afro-americanilor, dar a dat asigurări că țara era deja pe calea reformei instituționale încă din anii ’60, când țara a fost zguduită de o altă mișcare de protest istoric împotriva rasismului.

Cu mai puțin de 150 de zile înainte de alegerile prezidențiale, dezbaterea privind reforma poliției s-a impus în campanie.

Președintele Donald Trump, care candidează pentru un al doilea mandat, l-a acuzat pe adversarul său Joe Biden și pe democrați că ar vrea să „taie proviziile poliției”. El a cerut „aplicarea legii, eficientă și bine plătită”.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: