Planul monstruos al lui Vladimir Putin! Urmează atacuri nucleare? NATO, în alertă

Planul monstruos al lui Vladimir Putin! Urmează atacuri nucleare? NATO, în alertă Sursa foto: Kremlin

Secretarul general adjunct al NATO spune că amenințările nucleare Rusiei sunt periculoase și că Moscova își va intensifica atacurile în Ucraina în următoarele zile. Mircea Geoană spune că Putin va proclama o victorie inexistentă în 9 mai, iar războiul va fi unul de durată.

Rusia continuă să amenințe cu un război nuclear, fapt care crează îngrijorare în Estul Europei, dar și în Occident. Seghei Lavrov, Ministerul de Externe al Rusiei a venit cu o nouă amenințare din partea lui Vladimir Putin. El a declarat că pericolul unui război nuclear este real și nu poate fi subestimat.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO spune că este mai mult vorba despre o retorică și nu despre un pericol real sau iminent. „NATO nu vede un pericol real. Observăm o anumită perseverență de comunicare strategică, din partea Rusiei. Se joacă cu o astfel de retorică, care este în sine un lucru periculos. NATO nu răspunde acestui tip de provocare. Este un joc psihologic. Din punct de vedere operațional și militar nu vedem o astfel de escaladare care ar fi însă dramatică. Nici liderii din Federația Rusia nu sunt dispuși să ajungă acolo. Nu vedem un risc militar iminent“, a declarat Mircea Geoană la Antena 3.

Fază decisivă a războiului

Rusia și-a intensificat atacurile în ultima perioadă și nu dă semne că ar vrea să pună capăt războiului. „Suntem într-o fază decisivă a războiului din Ucraina. Constatăm o schimbare a comportamentului, atacuri de artilerie mai susținute. Observăm și o opoziție performantă din partea forțelor ucrainene. Va fi un război de durată și pe poziții. Vom continua să sprijinim Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moscova încearcă să găsească în NATO dușman universal, pentru că vrea să susțină că acest război este unul de apărare. Este tipic rusesc. Ei atacă, ei provoacă și spun că e un asalt al NATO. Este normal să ajutăm un partener care este supus unei invazii. Vrea să spun clar că NATO nu va deveni parte cobeligerantă a acestui conflict“, a mai spus Mircea Goană.

Rusia va proclama o victorie inexistentă

Rusia este disperată în acest moment și va proclama o victorie pe 9 mai chiar dacă aceasta nu este una reală. „Este clar că în acest moment este o tensiune, între comanda politică care vrea să anunțe o victorie la parada din 9 mai și realitatea din teren, mai exact incapacitatea de a obține un astfel de succes. Va urma o intensificare a bombardamentelor, a atacurilor de artiliere, dar vor fi și ținte în profunzime pentru a face mai dificilă sarcina Ucrainei de a se apăra. Rusia va declara o victorie nonexistentă. Vom asista la un război prelungit, dincolo de 9 mai. Rusia a intrat într-un război pe care nu îl poate câștiga“, a mai spus secretarul adjunc al NATO.

Putin nu va fi înlăturat din interior

Aliații nu cred că Putin poate fi înlăturat din interior, deoarece oamenii din Rusia nu cunosc adevărul. „Nu vedem o astfel de evoluție pe termen scurt. Propaganda este performantă în interiorul Rusiei. Populația nu are acces la informație. Dacă tinerii, dacă părinții tinerilor care au murit sau au fost răniți în război ar avea informațiile pe le avem noi, și-ar schimba opiniile. Vedem o modificare a propagandei. Se mută către un alt subiect, vor să amplifice nemulțumire socio-economice. Vor să spună că sancțiunile sunt de vină pentru prețurile la alimente, la energie, pentru inflația mai mare. Este o intoxicare, o dezinformare“, a mai spus Mircea Geoană.

Putin vrea, dar nu poate

Referitor la ultimele explozii din Transmistria, aliații spun că nu este exclus ca Rusia să dorească noi teritorii, dar că nu are puterea să le cucerească.

„Nu avem încă informații complete. Declarațiile comandanților militari ruși arată păstrarea intențiilor de a ocupa tot sudul Ucrainei și a crea prin Odesa un culoar terestru spre Transministria. Nu vedem însă forța ca acest obiectiv să fie realizat. Nu sunt resurse suficiente. Este vorba și despre o dimensiune tactică de a bloca forțele ucrainene în apropierea Odesei, dar și o presiune psihologică asupra populației.

Rusia a obținut exact opusul la ce a dorit. A vrut o Ucraină slabă a obținut una puternică. A vrut un NATO șubred a obținut o alianță hiperputernică. Rusia este slăbită. Reputația ca putere militară globală este profund știrbită.

Au pierdut bătălia pentru comunicare. Toată lumea se disociază de Putin ca de un paria. A fost cea mai mare greșeală a sa să declanșeze acest război barbar și sângeros“, a mai spus Mircea Geoană.