Evenimentul Zilei > Actualitate > Câte săptămâni trebuie să ne izolăm. Ministerul Sănătății a făcut anunțul crucial
Câte săptămâni trebuie să ne izolăm. Ministerul Sănătății a făcut anunțul crucial

Câte săptămâni trebuie să ne izolăm. Ministerul Sănătății a făcut anunțul crucial

Planul Ministerului Sănătății în lupta cu noul coronavirus a fost făcut public. Pacienții care au și alte patologii vor fi tratați separat, iar mamele infectate vor naște într-o maternitate special dedicată.

În aceste zile are loc mutarea masivă a pacienților între spitale, pentru a elibera unitățile medicale de care va fi nevoie în perioada următoare.

Dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că a fost stabilit un lanț de instituții în care se va realiza tratarea bolnavilor, pe măsură ce numărul cazurilor va crește. Autoritățile au stabilit cele mai mici detalii și deja pun în practică măsurile decise.

În primul rând există instituțiile de ”nivel zero” – cele șase institute de boli infecțioase  din țară, unde, momentan, sunt internați toți pacienții cu coronavirus. Tot aici sunt și posibilitățile de testare.

”Există 100 de paturi de terapie intensivă care pot fi folosite pentru pacienții care au nevoie inclusiv de ventilare mecanică. Până acum nu am ajuns să avem nevoie de ventilare mecanică la niciun pacient, iar de terapie intensivă a fost nevoie într-un număr foarte mic de cazuri”, a spus secretarul de stat.

Etapa a două: spitalele de back-up

În următoarele zile și săptămâni ”ne așteptăm să crească numărul pacienților testați pozitiv cu COVID-19”, a mai spus dr. Moldovan. Din acel moment va fi activată  ”a doua linie de acțiune”, care are la bază spitalele de  back-up. Este vorba de spitale pneumoftiziologie, existente la nivel național, care ”deja au fost pregătite, fiind eliberate de pacienții cronici (n.r. găzduiți până acum), a mai explicat specialistul.

”Trebuie să ne gândim că activitatea medicală din România nu poate fi oprită. Ministerul Sănătății trebuie să se îngrijească și de ceilalți pacienți care dezvoltă alte patologii”, a mai adăugat secretarul de stat. Iar pentru că  noii  pacienți cu CONVID-19 ar putea suferi și de alte boli, necesitând tratamente speciale și pentru acestea, sau intervenții chirurgicale, e imperativ necesar ca tratamentele să aibă loc de asemenea în spații dedicate.

Pacienții de la Colentina au fost evacuați în trei zile

El a dat exemplul Spitalului Clinic Colentina, unitate cu 900 de paturi, care în ultimele trei zile a fost golit de absolut toți pacienții (aceștia fiind transferați în alte unități) și a fost pregătit pentru a primi pacienții testați pozitiv cu COVID-19 care au și alte patologii  – cardiologie, iminență de operații etc.

”Am organizat și dezvoltarea unor secții care nu existau aici, de exemplu un program de infarct, ca să  poată fi tratați pacienții cu infarct testați pozitiv la COVID-19. Suntem pe cale să organizăm  și o secție de chirurgie vasculară la Colentina, care nu exista aici, astfel încât să nu supunem la risc celelalte spitale pe care să le prezervăm pentru pacienții non-COVID-19. Suntem în curs să organizăm același lucru pentru o maternitate, unde să nască femei  testate pozitiv cu COVID-19”, a mai spus Horațiu Moldovan în cadrul aceleiași emisiuni TV.

În acest moment s-a început organizarea Maternității Bucur, dar autoritățile consideră că aceasta nu are capacitatea suficientă, astfel că se caută și identificarea altor spații. Separat, specialiștii au luat în calcul tratarea minorilor care vor fi afectați de noul coronavirus.

”Am stabilit că toți copiii COVID-19 pozitivi vor fi îngrijiți la Institutul National de Boli Infectioase Prof.Dr. Matei Balș și la Spitalul Clinic Dr. Victor Babeș. Ceilalți copii cu patologie infecțioasă vor fi împărțiți pentru îngrijiri între spitalele Spitalele Clinic de Urgență pentru copii Maria Sklodowska Curie Dr. Victor Gomoiu și Grigore Alexandrescu”, a mai anunțat secretarul de stat.

Procedură extinsă la nivelul întregii țări

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE