Planta menționată în textele sfinte are puteri vindecătoare

Planta menționată în textele sfinte are puteri vindecătoareCeai de chimen. Sursa foto: arhivă EVZ

În textele antice și în documentele istorice, chimenul negru se remarcă prin proprietățile sale terapeutice și prin capacitatea de a susține organismul în propriile procese naturale de vindecare.

Semințele de chimen negru sau negilla sativa, puțin cunoscute, dar deja menționate atât în Biblie, cât și de profetul Mahomed, care a spus despre acestea: „Folosiți semințele de chimen negru pentru orice, pentru că vindecă totul, cu excepția morții”.

Tutankhamon a fost îngropat cu semințe de chimen negru, folosite de Dioscoride pentru a trata durerile de cap și de dinți, au o structură chimică complexă, până la 100 de substanțe fitochimice, inclusiv acizi grași esențiali, în special linoleic și omega 6, conțin până la 15 aminoacizi esențiali pentru sănătate, minerale precum calciu, sodiu, fier și potasiu.

Uleiul de semințe de chimen negru este folosit în prezent aproape exclusiv în scopuri medicinale, dar trebuie amintit că semințele de chimen negru au fost întotdeauna prezente în alimentația de zi cu zi în Orient și în zona mediteraneană, în prepararea ceaiurilor din plante, a sosurilor, a legumelor, a salatelor, a brânzeturilor și a produselor de patiserie.

În medicina naturistă, este recomandat în cazul bolilor autoimune, deoarece pare să favorizeze armonia, mai ales în combinație cu usturoiul. Se pare că cele mai spectaculoase rezultate au fost obținute în cazuri de astm și alergii, deși este surprinzător faptul că chimenul negru este folosit pentru lucruri atât de disparate precum bronșita și creșterea producției de lapte.

Studii privind chimenul negru în prevenirea cancerului

În ciuda recunoașterii populare a faptului că semințele de chimen negru au fost folosite pentru a trata o serie de afecțiuni, abia în urmă cu 40 de ani, în Carolina de Sud, la Laboratorul de imunobiologie a cancerului din Hilton Head Island, a fost realizat unul dintre primele studii privind chimenul negru în prevenirea cancerului, care a concluzionat că chimenul negru stimulează activitatea neutrofilelor.

De asemenea, extractele de chimen negru par să moduleze producția de interleukină, o proprietate pe care o împărtășește cu alte plante, precum ginsengul coreean, astragalul, vâscul, usturoiul și gheara pisicii, iar studii efectuate în Spania și Anglia par să indice că îmbunătățește bolile inflamatorii și reumatismul.

Un studiu realizat de Texas A&M University a descoperit că unul dintre constituenții săi, Thymoquinone, are proprietăți anticancerigene prin inhibarea creșterii tumorilor și a angiogenezei.

Proprietățile antitumorale ale semințelor de chimen negru

În 2007, revista braziliană Brazilian Journal for Biology Research a publicat un studiu privind proprietățile antitumorale ale semințelor de chimen negru, concluzionând că a existat o reducere clară a creșterii celulelor canceroase la șoarecii tratați cu un extract de semințe de chimen negru în proporție de 95%.

În cadrul unui program desfășurat la Munchen, 600 de pacienți alergici au primit 500 mg de ulei de semințe de chimen de două ori pe zi, timp de 3 luni, cu o îmbunătățire semnificativă la 85% dintre pacienți.

În zilele noastre, uleiul de chimen negru sau capsulele de chimen negru sunt mai cunoscute în Occident și sunt foarte populare pentru a fi folosite pentru a îmbunătăți aspectul părului și al unghiilor. Uleiul este, de asemenea, utilizat pe scară largă la nivel extern pentru eczeme, psoriazis, singur sau amestecat cu ulei purtător și uleiuri esențiale, ca ingredient în creme de corp și de față, unguente pentru articulații, pentru fabricarea săpunurilor cosmetice, etc.

Utilizarea culinară a chimenului negru

Chimenul negru poate fi folosit în prepararea alimentelor, încercați ceaiurile de plante de chimen negru ca atare sau amestecat cu ceai, cafea, plante medicinale, fructe de pădure și semințe, oferind o aromă exotică, îmbunătățind digestia și balonarea din cauza flatulenței, uleiul de chimen negru poate fi adăugat și la numeroase mâncăruri reci.

Semințele întregi sau zdrobite cu mojarul pot fi adăugate în tocănițe, supe, aluat de pâine, adăugați o linguriță în uleiul încins pentru a rumenii legumele, încercați să amestecați semințele zdrobite cu usturoi, aroma este mai intensă, delicioase măcinate în sosuri și salate amestecate cu tahini, lămâie și coriandru, în ulei pentru prăjirea năutului și a altor leguminoase.

Ne puteți urmări și pe Google News