Candidatul la Primăria Capitalei al PNL și USR, deputatul independent Nicuşor Dan a depus luni, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti o plângere penală împotriva primarului Sectorului 5, Daniel Florea.

În afară de edil, Nicușor Dan a făcut același demers și impotriva şefului Poliţiei Locale şi a directorului Companiei de salubritate din acelaşi sector, în urma evenimentelor petrecute la conferinţa sa de presă de săptămâna trecută.

Candidatul la primărie îi acuză pe cei trei de delapidare şi abuz în serviciu.

„La acţiunea de acum câteva zile, pe 18 iunie, au fost folosiţi bani publici şi angajaţi ai serviciului public de salubritate pentru împiedicarea unei conferinţe de presă. A venit Poliţia naţională, vinovaţi sunt primarul Sectorului 5, şeful Poliţiei Locale a Sectorului 5 şi şeful companiei de salubritate, companie publică a Sectorului 5, care au permis desfăşurarea acestor activităţi.

Infracţiunile sunt delapidare şi abuz în serviciu, alături de tulburarea ordinii publice, pentru că, aşa cum am spus, este vorba de folosirea unor mijloace publice, angajaţi şi bani publici, pentru o acţiune în folosul partidului şi în detrimentul unui competitor politic”, a declarat Nicuşor Dan, în faţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

El a explicat că plângerea este de competenţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pentru că primarul Sectorului 5 are şi calitatea de avocat suspendat în acest moment, cât timp îşi exercită funcţia de primar.

Conform declarațiilor lui Nicuşor Dan, Daniel Florea ar fi cel care s-ar fi aflat în spatele evenimentelor.

„În mod clar, vinovat este conducătorul firmei de salubritate, care este o societate publică. Sigur, cei doi poliţişti locali care a fost la faţa locului au avut o dispoziţie de a sta acolo. Deci, probabil este vorba de şeful Poliţiei Locale a Sectorului 5 şi, mai mult ca sigur, în spatele lor a stat primarul Sectorului 5, Daniel Florea”, a spus Nicuşor Dan.

Conferinţa de presă susţinută joia trecută de Nicuşor Dan a fost perturbată de claxoanele maşinilor de salubritate ale Sectorului 5.

Conferinţa a fost susţinută la intersecţia dintre strada Progresului şi strada Doctor Constantin Istrati, unde a prezentat un punct de vedere asupra proiectelor dezbătute în şedinţa de Consiliu General al Capitalei, dar şi proiectul unui metrou de suprafaţă în zonă.

Mai multe maşini ale operatorului de salubritate au claxonat în mod repetat pe întreg parcursul conferinţei. Nicuşor Dan s-a adresat la un moment dat unui poliţist local, întrebându-l de ce nu a luat măsuri pentru a asigura liniştea publică, însă poliţistul i-a cerut să revină pe trotuar, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, societatea SALUBRIZARE FAPTE 5 S.A. care este deținută de Consiliul Local al Sectorului 5 și este operatorul de salubritate autorizat pe raza Sectorului 5 a menționat că avea programată o acțiune specifică în zona străzii Progresului, pentru neutralizarea unor depozite necontrolate de deșeuri. Atât schimbul I, cât și schimbul II din 17.06.2020 și schimbul I din 18.06.2020, aferente programului de salubrizare pentru ridicarea deșeurilor din depozite necontrolate, au acționat în zona străzii Progresului.

Biroul Relații cu Mass-Media al Primăriei Sectorului 5 afirmă că acțiunea aflată în desfășurare a fost întreruptă de un grup de cetățeni, care au organizat o adunare spontană în zona în care acționau utilajele de salubrizare. Această acțiune a perturbat operațiunea de salubrizare și a creat ambuteiaje în trafic între orele 9:00 și 11:00. Din această cauză, Poliția Locală a Sectorului 5 a fost nevoită să intervină pentru a fluidiza traficul, dar și pentru a restabili ordinea publică, în contextul în care blocajele din trafic riscau să se amplifice.

Totodată, zgomotul produs de autoturismele din zonă a fost cauzat de șoferii care au fost prinși în blocaj, zona fiind una extrem de aglomerată, dar și de autospecialele societății de salubritate care, în urma blocajelor, au întârziat programele specifice din zona străzii Progresului, fiind astfel afectați indicatorii de performanță ai echipajelor respective.

Reprezentanții  Primariei Sector 5 spun că în operațiunea menționată anterior au fost implicate mai puțin de 15% dintre utilajele societății de salubrizare a Sectorului 5, restul utilajelor desfășurându-și activitatea în cadrul programelor de salubrizare zilnice pe raza Sectorului 5 (în fiecare zi, pe arterele principale, programele de ridicare a deșeurilor stradale municipale, pentru spălarea străzilor și măturarea acestora și pentru dezinfecție și o dată la două zile pe toate arterele secundare ale Sectorului 5, cu programele de ridicare a deșeurilor stradale municipale, pentru spălarea străzilor și măturarea acestora și pentru dezinfecție).

Prin activitatea societății de salubrizare, în ultimele 6 luni, s-a făcut cu adevărat curățenie în Sectorul 5, lucru vizibil în orice zonă a sectorului mai precizează sursa citată