Evenimentul Zilei > International > Plan incredibil. Rușii vor să facă publicitate din spațiu (Video)
Plan incredibil. Rușii vor să facă publicitate din spațiu (Video)

Plan incredibil. Rușii vor să facă publicitate din spațiu (Video)

O companie din Rusia tocmai a dezvăluit planuri de plasare a unor panourilor publicitare masive în spațiu, care ar putea acoperi o audiență potențială de 7 miliarde de oameni pe pământ.

Panourile spațiale vor fi alcătuite din mici sateliți, fiecare echipat cu o pânză reflectorizantă de circa 9,15 metri în diametru. Acești "sateliți" vor orbita la o altitudine de aproximativ 400 km deasupra pământului și vor reflecta lumina soarelui pentru a forma cuvinte luminoase sau logo-uri vizibile de pe pământ, conform  companiei StartRocket.

 

CEO-ul StartRocket, Vladilen Sitnikov, a comparat acest proiect cu cel al lui Elon Musk și Peter Beck. "După succesul SpaceX, am presupus că totul este posibil. În luna ianuarie 2018,atunci când compania spațială americană Rocket Lab a lansat "Globul Disco" în spațiu, am decis, de asemenea, să încercăm", se arată pe site-ul companiei.

Potrivit lui Sitnikov, imaginile formulate de acei "sateliți" vor fi vizibile pentru toți locuitorii planetei cu o frecvență de zece sau mai multe ori pe zi. Panourile  spațiale vor rămâne pe orbită timp de un an înainte de a arde în atmosferă.

În ciuda planului ambițios al companiei de a testa lansarea sateliților în ianuarie 2021, unii experți au ridicat îndoieli de natură științifică și de mediu legate de acest proiect.

"Punerea mai multor sateliți pe orbită va genera mai multe șanse de coliziuni și nu vrem să se întâmple acest lucru", a declarat pentru postul de televiziune NBC John Crassidis, profesor de inginerie mecanică și aerospațială la Universitatea din Buffalo. "Cea mai mare problemă a mea este că aceste obiecte vor deveni gunoi spațial".

De asemenea, panourile respective ar crește nivelul poluării luminoase în întreaga lume iar  diligențele  necesare pentru a obține aprobarea din partea agențiilor de reglementare în domeniul spațial sunt deosebit de laborioase și complicate.