Ideea de a „cultiva” carne în laboratoare care utilizează celule animale in vitro a câștigat popularitate globală în ultimii ani, ca o modalitate mai „etică și mai ecologică pentru oameni de a mânca carne fără a apela la înlocuitori pe bază de plante.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că bovinele reprezintă 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global.

Fabrica de ingrediente alimentare Ochakov (OKPI) a produs o „pâine din carne” de 40 de grame, după trei experimente desfășurate pe parcursul a doi ani, a indicat laboratorul din Moscova, într-un comunicat de presă citat de Interfax.

„Din punctul nostru de vedere, producția de carne de laborator este de cea mai mare importanță etică pentru societatea modernă, deoarece putem evita uciderea de creaturi vii pentru a obține carne pentru hrană”, a spus Nikolai Șimanovsky, farmacolog specializat în molecule și unul din autorii proiectului.

Carnea, produsă din țesutul muscular al unei vaci de rasa Aberdeen Angus, a costat 900.000 de ruble (14.000 USD) pentru a fi produsă, a informat laboratorul.

Carnea de laborator produsă în țară ar putea apărea pe rafturile magazinelor rusești începând cu 2023, a informat OKPI, în funcție de momentul legalizării sale.

În timp ce prețul de vânzare cu amănuntul al cărnii este în prezent prea mare pentru consumatorul mediu, adică 5.800 de ruble (91 USD) pe kilogram, OKPI se așteaptă ca prețurile să scadă la 800 de ruble (12 dolari) pe kilogram în următorii cinci ani.

Laboratorul a adăugat că carnea cultivată în laborator este „sigură” pentru oameni și are o durată de valabilitate de două ori mai mare decât carnea tradițională.