Evenimentul Zilei > Actualitate > Plămânul Capitalei. Dan Tudorache: „Un copac nu se va mai tăia în Pădurea Băneasa!”
Plămânul Capitalei. Dan Tudorache: „Un copac nu se va mai tăia în Pădurea Băneasa!”

Plămânul Capitalei. Dan Tudorache: „Un copac nu se va mai tăia în Pădurea Băneasa!”

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunțat sâmbătă că Pădurea Băneasa va fi salvată cu ajutorul Planul Urbanistic Zonal (PUZ). „Un copac nu se va mai tăia în Pădurea Băneasa!”, a spus edilul.

 

Autoritățile locale au obținut avizul de Mediu și documentația de urbanism și își urmează cursul până când va fi supusă spre dezbatere și aprobarea Consiliului General al Municipiului București.

„Fiind trecute în extravilan toate terenurile, pădurea va beneficia de o protecție sporită, sub regimul Codului Silvic. Ca să fie clar, în momentul de față, în Pădurea Băneasa se poate construi datorită PUZ-urilor vechi, care au fost date pe șmecherie. În viitorul PUZ al Sectorului 1, care eu sper să fie aprobat, se va interzice cu desăvârșire construirea în Pădurea Băneasa. Deci, eu voi salva Pădurea Băneasa cu noul PUZ”, a declarat Daniel Tudorache  la București FM.

El a mai precizat că cei care atacă PUZ Sector 1 sunt, de fapt, cei care au interese imobiliare în Pădurea Băneasa. Conform mărturisirilor sale, aceștia ar ataca documentația de urbanism tocmai pentru că nu vor mai putea construi în pădure.

„Cei care au interese imobiliare văd că-i deranjează foarte tare. Ei vin cu tot felul de afirmații eronate, ca să nu le zic rău intenționate. În momentul de față, se poate construi în Pădurea Băneasa și se taie, normal, fiindcă, atunci când construiești tai pădurea. Prin noul PUZ se anulează toate PUZ-urile care au fost aprobate până în momentul de față. Deci, e o mare problemă pentru cei care au terenuri și vor să construiască în Băneasa. Nu se va mai tăia un copac în Pădurea Băneasa, după aprobarea PUZ Sector 1”, a conchis Daniel Tudorache, scrie cancan.ro.

Primarul Sectorului 1 al Bucureștiului a mai dezvăluit că se așteaptă la presiuni și chiar la procese din partea celor care au interese imobiliare în Pădurea Băneasa.

„Mă aștept la procese, din această cauză, dar prefer să am procese, indiferent câte vor fi, și să apăr sănătatea oamenilor, nu numai pe cea a cetățenilor Sectorului 1, ci sănătatea tuturor bucureștenilor. Pentru că Pădurea Băneasa, ultima rămășiță a străvechiului Codru al Vlăsiei, este o parte importantă a plămânului verde al orașului și constituie un important factor de reglaj climatic și, nu în ultimul rând, o barieră vitală împotriva viscolelor, a vânturilor din Bărăgan și a prafului adus de ele.

Dacă Pădurea Băneasa ar dispărea, poluarea aerului în București ar fi mult mai gravă și ne-am putea trezi cu fenomene meteo extreme, de tipul tornadelor. Acum, când toată lumea, de la autoritățile centrale, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății etc, până la medici și cetățeni, vorbește atât de mult despre poluarea aerului și despre efectele negative ale acesteia asupra sănătății oamenilor, despre faptul că poluarea aerului crește incidența formelor grave de COVID-19, cred că este timpul să luăm măsuri concrete pentru reducerea poluării.

Apărarea, păstrarea spațiilor verzi existente, mai cu seamă a Pădurii Băneasa este o astfel de măsură concretă în lupta împotriva poluării aerului”, a mai atenționat Daniel Tudorache în cadrul interviului oferit pentru bucurestifm.ro.