Evenimentul Zilei > Justitie > Plagiat. Diploma de doctor al unui fost șef SPP a fost anulată
Plagiat. Diploma de doctor al unui fost șef SPP a fost anulată

Plagiat. Diploma de doctor al unui fost șef SPP a fost anulată

Diploma de doctor a generalului Gabriel Naghi a fost anulată de Trubunalul București. Acesta a ocupat funcția de șef al SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu și a fost consilier general al PSD în Consiliul General al Municipiului București.

Diploma de doctor a generalului Gabriel Naghi a fost anulată de Trubunalul București. Acesta a ocupat funcția de șef al SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu și a fost consilier general al PSD în Consiliul General al Municipiului București.

Această decizie a fost luată pe data de 18 februarie, însă din fericire pentru general nu este definitivă.

Ce au transmis judecătorii în legătură cu fostul șef SPP

”Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” – UM 0418 București, cu sediul ales în …, în contradictoriu cu pârâtul Naghi Gabriel, cu domiciliul în …, cu domiciliul ales la SPRL „Trelea şi Asociaţii.

Anulează diploma de doctor în domeniul ştiinţelor militare şi informaţii seria H, nr. 0004735, eliberată de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” la data de 15.12.2010 şi repune părţile în situaţia anterioră. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, este decizia Tribunalului București.

Generalul a depus în trecut o cerere la Curtea de Apel București cu privire la anularea ordinului de ministru din 11 iulie 2019, pin care ministrul Educației i-a retras titlul de doctor, însa Curtea de Apel i-a respins cererea acestuia în data de 6 noiembrie 2020.

Pimna decizie de acest fel

Academia Națională de Informații (ANI) ”Mihail Viteazul” a SRI a cerut în vara anului trecut instanței anularea diplomelor de doctor în cazul mai multor generali SRI în rezervă, printre care Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului și Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI.

ANI a cerut anularea mai multor diplome de doctorat în cazul unor doctori făcuți peste noapte de către fostul vicepremier Gabriel Oprea, care a fost prins la rândul lui cu plagiat.

Este vorba de Ana Maria Tudor, Alexandru Marius Tudor și Adela Loredana Vasile (fostă Popescu), fiica, ginerele și secretara lui Gabi Oprea. Nu mai puțin de 32 de astfel de procese au fost deschise la Curtea de Apel București.

Cele mai elocvente exemple sunt cele ale generalului SRI, Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției juridice a SRI, și fostului ministru PNL de Interne, Radu Stroe. În cazul acestora, Curtea de Apel a declinat la Tribunal, iar Tribunalul la Curtea de Apel, așa că s-a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care va trebui să decidă ce instanță este competentă să judece solicitarea ANI a SRI de anulare a diplomei de doctor în cazul acestora.

Potrivit pressone.ro, demersul juridic al ANI a SRI a reprezentat o noutate absolută și a venit după ce un articol din Legea nr. 1/2011 a Educației naționale a fost modificat pe 21 iulie 2019 în sensul că, după ce un titlu de doctor este retras pentru plagiat, universitatea care a acordat titlul respectiv trebuie să ceară în instanță anularea diplomei de doctor într-un termen de un an.