Atacul din Nigeria s-a perecut într-o zonă în care actele de piraterie sunt în creștere, a declarat joi un oficial cu operatorul navei.

Marinarii răpiți sunt 18 indieni și un turc. Alți șapte membri ai echipajului au rămas la bordul navei. Nici nava, nici marfa nu au fost avariate, a spus oficialul.

Oficialii în securitate marină au avertizat în ultimele luni cu privire la pericolele din ce în ce mai mari cu care se confruntă navigatorii care navighează prin Golful Guineei, în special în Nigeria, inclusiv răpirile de către bandele de pirați.

Biroul maritim internațional a declarat că, în octombrie, Golful Guineea a reprezentat peste patru cincimi din răpirile echipajului la nivel global.

Specialiștii spun că, în ultimul an, a fost o schimbare din ce în ce mai mare a bandelor de pirați din Golful Guineea și, în special, Nigeria, spre echipaje de răpire, mai degrabă decât de a fura încărcături, urmărind extragerea răscumpărării de la armatorii pentru ca echipajele să fie deținute și supuse violenței.

Tancul petrolier atacat este operat de compania de transport național greacă Navios Tankers Management.

„Facem tot ce este necesar pentru a ne asigura că cei 19 membri ai echipajului se vor întoarce în siguranță”, a declarat oficialul de la Navios, adăugând că familiile lor au fost informate.

O sursă guvernamentală indiană a declarat că misiunea sa în Nigeria a preluat problema răpirilor cu guvernul și agențiile de securitate din Nigeria.

Nava transporta brut pentru rafinatorul indian Hindustan Petroleum Corp, a declarat o sursă a companiei.

Nava a fost folosită de compania petrolieră franceză Total pentru a livra petrolul Bonny Light la Vizag, în sudul Indiei, a spus sursa.

Comandantul marinei nigeriene, căpitanul Kolawole Oguntuga, a declarat că nava, care a încărcat Shell Bonny Light, a fost deturnată la scurt timp după ieșirea din terminal. Nava nu a solicitat o escortă navală care să le ofere o protecție adecvată, a spus el, potrivit Reuters.