Melodia interzisă la volan. Cum poate provoca accidente

Melodia interzisă la volan. Cum poate provoca accidente Sursa foto: Dreamstime.com

În timp ce sunt la volan, majoritatea șoferilor aleg să asculte muzică pentru a se relaxa și a se bucura de călătorie. Pentru drumurile lungi, există melodii care pot oferi energie, dar și piese care ar trebui evitate, deoarece pot afecta starea energică a șoferilor.

Astfel, există o melodie care pot constitui un adevărat risc pentru șoferi. Experții susțin că aceasta poate induce o stare de relaxare prea profundă, ceea ce poate duce la încetinirea reacției în caz de pericol pe drum.

Ce melodie trebuie să eviți să asculți când ești la volan

De exemplu, piesa „Weightless” de la trupa Marconi Union este considerată nepotrivită pentru șoferi. Și asta deoarece are un efect prea relaxant și poate afecta capacitatea de concentrare în timpul condusului.

Este o melodie cu o durată de opt minute, dezvoltată în colaborare cu terapeuți de sunet specializați. Această piesă muzicală este compusă în așa fel încât să aibă un efect calmant asupra corpului și minții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armoniile, ritmul și basul au fost meticulos aranjate pentru a scădea ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul de cortizol, hormonul stresului.

De asemenea, această melodie încetinește ritmul respirației și activitatea cerebrală în timpul audierii. Cercetarea a fost realizată în colaborare cu Radox Spa.

La acest studiu au participat 20 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 61 de ani. Ele au fost supuse unei provocări în care trebuiau să rezolve un puzzle sub presiunea timpului. Totul în timp ce ascultau diferite piese muzicale.

În timpul acestei activități, ritmul cardiac, tensiunea arterială și frecvența respiratorie au fost monitorizate. Rezultatele au arătat că melodia studiată a obținut un impresionant scor de relaxare de 73%. Depășind astfel toate celelalte piese muzicale relaxante testate.

Este permis sau nu să dormi în mașină? Regulile pe care trebuie să le știe șoferii

Sursa foto: Pixabay

A reușit să ofere o relaxare cu 11% mai mare decât muzica interpretată de Enya, Coldplay, Moby, All Saints și chiar Mozart.

Cântecul ajută la reducerea semnificativă a anxietății

De asemenea, această piesă muzicală a demonstrat o reducere semnificativă a nivelului de anxietate cu 65%, iar pentru mulți dintre participanții la studiu, a avut chiar efectul de a-i ajuta să adoarmă. Când asculți această melodie, ritmul cardiac se ajustează natural la o frecvență de 60 de bătăi pe minut.

Rezultatele arată în mod clar că piesa a produs cea mai mare relaxare – mai mult decât orice altă muzică testată. Nu conduceți în timp ce ascultați această melodie pentru că ar putea fi periculos”, spune Dr. David Lewis-Hodgson, cel care a efectuat cercetarea.