Moartea misterioasă a lui Mozart. A fost Salieri cel care l-a otrăvit?

Moartea misterioasă a lui Mozart. A fost Salieri cel care l-a otrăvit?

În lumina recentei descoperiri a unei scrisori misterioase de o sută de ani, se redeschide dezbaterea legată de moartea lui Wolfgang Amadeus Mozart și presupusul său asasin, Antonio Salieri. Asta scria în 1930, ziarul Viitorul. Despre ce scrisoare era vorba, veți afla îndată.

Antonio Salieri, născut pe 18 august 1750 în Legnago, Italia, a fost o figură proeminentă în istoria muzicală europeană. Ca dirijor, capelmaistrul al Orchestrei Imperiale din Viena și mentor al unor genii precum Beethoven, Schubert și Liszt, el a lăsat o amprentă de neșters în lumea muzicii clasice. Lucrări precum „Europa recunoscută” și „Falstaff” sunt dovezi ale geniului său. Cu toate acestea, reputația sa a fost umbrită de o acuzație incredibilă: aceea că ar fi fost responsabil de moartea prematură a lui W.A. Mozart.

Despre Mozart s-a spus adesea că a prevăzut propria sa moarte. După compunerea operei  „Fluierului fermecat”, a scris un requiem care părea a fi un omagiu anticipat adus propriei sale vieți.

“Simt că mi-a sunat ceasul. Păcat! Viaţa a fost atât de frumoasă. Nimeni nu schimbă căile soartei sale. De aceea chiar aş încheia acest marș funebru.”, scria Mozart.

Afirmații ale sale, precum cea în care spunea că se simte ca și când ar fi  otrăvit în timp ce se plimba prin Praterul vienez, au adăugat paie pe foc în speculațiile legate de moartea sa misterioasă la doar 35 de ani.

O scrisoare misterioasă

Cu toate acestea, o scrisoare recent descoperită, trimisă din Viena în 1884, pare să respingă aceste zvonuri. În aceasta, un autor  anonim scrie despre indignarea sa față de acuzațiile care îl învinovățeau pe Antonio Salieri de moartea lui Mozart. El menționează că aceste zvonuri "sunt mai prejos de orice critică" și subliniază că Mozart a murit "din intensitatea cu care a trăit și creat". Mai mult, afirmă că nimeni nu a plâns mai mult moartea lui Mozart decât Salieri însuși.

“Ne-am convins cu sinceră durere că ziarele franceze au publicat o versiune cu totul nefondată şi anume că Mozart a fost otrăvit de cel mai bun şi cel mai amabil dintre oameni, care este compozitorul Salieri. Aceste zvonuri stau mai prejos de orice critică. Noi toţi ştim bine că Mozart a murit, la fel ca şi Rafael, din intensitatea cu care a trăit şi creat. A fost plâns de toţi, dar cel mai mult a fost plâns de Salieri”

Această scrisoare reînvie discuția în jurul relației dintre Mozart și Salieri. În timp ce unii susțin că Salieri a avut motive să îl invidieze pe Mozart și să dorească să îl elimine, alții argumentează că această teorie nu are temei. Cert este că Salieri, având un statut stabil în Viena și fiind mentorul unor mari compozitori, nu avea motive evidente să recurgă la un astfel de act extrem.

Mozart și Salieri, două genii

Sursa recentă pune în lumină faptul că Salieri și Mozart, în ciuda diferitelor lor de personalitate și abordări artistice, aveau un respect reciproc. Rivalitatea lor a fost poate exagerată de zvonurile timpului, care au fost perpetuate până în era modernă.

Mozart, geniul incontestabil al muzicii clasice, și Salieri, muzicianul de curte de înalt rang, au avut amândoi o viață plină de realizări și provocări. În ciuda misterei care înconjoară moartea lui Mozart și presupusa implicare a lui Salieri, această descoperire nouă ne aduce un pas mai aproape de adevăr. Oricare ar fi fost realitatea, ambii compozitori rămân figuri legendare în istoria muzicii.

Ne puteți urmări și pe Google News