Austria nu acceptă România în Spațiul Schengen. Condițiile puse de Viena pentru a-și schimba votul

Austria nu acceptă România în Spațiul Schengen. Condițiile puse de Viena pentru a-și schimba votulSchengen. Sursa foto: dreamstime.com

România are șanse mici să adere al Spațiul Schengen în următoarele luni, dat fiind că Austria nu și-a schimbat poziția de la ultimul Consiliu JAI, din 8 decembrie. Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Kraner, a declarat că nu poate oferi o dată la care Viena și va schimba opinia cu privire la acest subiect. Oficialul austriac se află într-o vizită de lucru la București, la invitația omologului său, Lucian Bode.

Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a refuzat să ofere o dată clară la care Austria își va schimba punctul de vedere cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. Oficialul de la Viena a subliniat că țara sa nu-și va schimba punctul de vedere prea curând.

Gerhard Karner este prezent la București, la invitația lui Lucian Bode, pentru discuții și semnarea unor acorduri de parteneriat. Cu acest prilej, el vorbit de numărul mare de migranți care ajung în Austria, unii tranzitând chiar România.

„Permiteţi să vă repet mesajul pe care l-am transmis de ce nu am putut să votez pe 8 decembrie pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. În primul rând, pentru că avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi dumneavoastră la frontierele externe ale României, există controale şi între Germania şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci care se duc în Germania sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania. Şi aş putea să vă mai dau câteva exemple”, a declarat ministrul austriac.

Austria nu este dispusă la concesii

Gerhard Karner a precizat că sistemul nu funcționează, iar interesul statelor europene este ca granițele externe să fie funcționale, astfel ca numărul de migranță să se reducă.

„Sistemul nu funcţionează şi interesul nostru bilateral este să vedem ca acest sistem să înceapă să funcţioneze cu frontiere externe funcţionale. De aceea, suntem parteneri apropiaţi care lucrează împreună pentru atingerea acestor obiective. Primii paşi i-am reuşit, dar mai avem mult de lucru împreună”, a spus Kraner.

Oficialul de la Viena a mai spus că un vot pozitiv din partea Austriei nu va fi dat prea curând, având în vedere situația de la granițele externe ale UE.

„Vă spun foarte deschis: din partea mea, nu pot să vă ofer astăzi o dată. În primul rând, vreau să obţinem rezultate, pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe”, a precizat Gerhard Kraner.

Din declarațiile ministrului austriac de interne rezultă clar că actualul guvern condus de Karl Nehammer nu intenționează să-și schimbe votul prea curând. Condițiile puse de politicienii de la Viena sunt aproape imposibil de îndeplinit în următoarele luni, până la finalul anului. De altfel, Austria nu a definit clar ce anume dorește să se întâmple și cum vede rezolvarea acestei crize.