Piața imobiliară se schimbă radical. Efectele scandalului Nordis
- Iulia Moise
- 19 martie 2025, 08:03

O nouă lege care să-i protejeze pe cumpărătorii de apartamente de țepele dezvoltatorilor imobiliariar putea fi votată curând în Parlament. Proiectul a trecut deja comisia de specialitate de la Senat.
Proiectul de lege a fost inițiat în urma scandalului imobiliar NORDIS.
Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi obligați să deschidă un cont separat, destinat exclusiv construcției respective, iar cărțile funciare ar putea fi întocmite pentru fiecare apartament în parte.
Proiect de lege pentru a proteja cumpărătorii de apartamente
Florin Roman, președintele Comisiei de administrație a Camerei Deputaților, a anunțat că s-a desfășurat o discuție referitoare la proiectul de lege ce vizează completarea articolului 22 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcții. În cadrul acestei întâlniri, au fost acceptate toate amendamentele propuse pentru a proteja clienții.
„Au fost preluate integral toate amendamentele pe care le-am propus pentru a proteja clienţii şi aici mă refer, în primul rând, la înfiinţarea acelui cont distinct la nivelul dezvoltatorului, care nu poate fi folosit decât pentru construcţia imobilului, iar plăţile din acel cont nu pot fi făcute decât pentru destinaţia respectivă şi anume 'construcţie' şi doar cu ştampila dirigintelui de şantier.
O altă modificare importantă este trecerea promisiunii de vânzare la nivelul autorizaţiei de construire. După noua lege, dacă faci un bloc cu 20 de apartamente, va trebui să ai 20 de promisiuni de vânzare cu extras de carte funciară. Diferenţa e că înainte era un singur CF pe un singur bloc. Acum există la nivelul autorizaţiei acest extras CF pentru fiecare apartament”, a afirmat Roman, în Parlament.
Autorizațiile de construcție vor preciza numărul de apartamente
O altă schimbare semnificativă prevede aplicarea aceleași proceduri și pentru „pre-apartamentare”, a menționat deputatul PNL.

Imobiliare. Sursa foto Pixabay
„Adică nu mai poţi să-ţi iei o autorizaţie pentru 20 de blocuri, iar în final (...) tu să vinzi 60 de apartamente. Aceste lucruri vor trebui să respecte autorizaţia de construire”, a punctat el.
Legea intră în procedură de urgență
Roman a menționat că pentru avans nu vor fi impuse limite.
„Problema avansului, după discuţii foarte, foarte lungi, a rămas să nu existe plafoane, a rămas că sumele pe care le poate plăti clientul către beneficiar se duc în acel cont şi, vă repet, ele nu pot fi cheltuite decât pentru acel apartament, acel imobil şi cu semnătura dirigintelui. (...)
Din discuţiile pe care le-am avut astăzi, săptămâna viitoare va fi depus la Senat. E posibil ca tot săptămâna viitoare să iasă de la Senat şi să vină la Camera Deputaţilor”, a mai spus Florin Roman.