Piața imobiliară. Prețurile locuințelor se vor dubla în următorii 10 ani

Piața imobiliară. Prețurile locuințelor se vor dubla în următorii 10 ani Sursa foto: Dreamstime.com

Piața imobiliară se va afla pe un trend ascendent în următorul deceniu. Prețurile locuințelor se vor dubla în următorii zece ani, potrivit previziunilor făcute de doi întreprinzători imobiliari.

Prețurile vor crește pe piața imobiliară mai mult decât ne-am aștepta

Concret, piața imobiliară din Spania, va suferi scumpiri neașteptate.

Alex Vaughan și Stijn Teeuwen, cofondatorii Lucas Fox, o referință în domeniul imobiliar de lux în Spania, au făcut o previziune surprinzătoare. În 2023, compania a intermediat 965 de vânzări cu un preț mediu de 1,03 milioane de euro. Cu toate astea, cei doi antreprenori dezamăgesc așteptările persoanelor care sperau într-o scădere a prețurilor „stelare” ale locuințelor în Spania.

Alexander Vaughan și Stijn Teeuwen au înființat agenția imobiliară Lucas Fox acum 18 ani, concentrându-se pe clienții străini în căutare de proprietăți în Barcelona. De atunci, au devenit o referință în domeniul imobiliar de lux în Spania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un interviu acordat publicației „La Vanguardia”, cei doi evidențiază transformarea Spaniei într-o destinație la modă, atât în Europa, cât și în Statele Unite, și anticipează că presiunea cumpărătorilor internaționali, cu putere de cumpărare ridicată, va conduce la o explozie a prețurilor locuințelor, cu o dublare prognozată într-un interval de 10 până la 20 de ani.

Țeapă imobiliară în stil românesc. O garsonieră, vândută de 8 ori. Sursă foto: Freepik

Prețurile vor continua să crească în orașele mari

„Spania este la modă și este cea mai dorită țară în care vor să trăiască oamenii bogați din întreaga lume”, au declarat cei doi.

„Este adevărat că există cumpărători naționali care și-ar dori să cumpere și nu au bani să facă acest lucru, iar creșterea dobânzilor le îngreunează. Dar Spania este o țară foarte interesantă și acum este privită de cumpărători din toată lumea, din America Latină, din Europa, din Statele Unite, care vor să locuiască aici.

Din acest motiv, în zonele prime și orașele mari prețurile vor continua să crească. Ce s-a întâmplat în orașe precum Londra, New York sau Paris se va întâmpla și aici. Poate că prețurile pe un an nu vor crește, dar pe o perioadă mai lungă, 10 până la 20 de ani, se pot chiar dubla. Este adevărat că acest lucru este rău pentru cetățenii naționali, pentru că nu au la fel de mulți bani ca cetățenii internaționali, dar s-a întâmplat în fiecare oraș important din lume.”

Piața imobiliară din Spania, tot mai accesată de bogații lumii

De ce este atât de mare interesul internațional de a cumpăra în Spania? Iată ce spun cei doi întreprinzători:

„Spania este la modă și este acum cea mai dorită țară în care să te stabilești. Vorbim cu americani bogați sau cu oameni din nordul Europei și toți vor să locuiască aici. Din cauza calității vieții, a hranei și pentru că traiul în țările lor este de trei ori mai scump pentru ei. Nu sunt cumpărătorii de acum câțiva ani, pensionari cu pensii mici care au venit să se stabilească pe litoral, ci oameni de afaceri, investitori, nomazi digitali sau pensionari înstăriți care nu vin să beneficieze de sănătatea publică pe care o avem aici sau de ajutor social, iar asta va stimula creșterea economică. Credem că trebuie să vedem asta ca pe o mare oportunitate pentru țară și să ne felicităm, pentru că uneori nu suntem conștienți, dar Spania s-a descurcat foarte bine în acest sens.”