Philip Morris International, ajutor pentru Poliția de Frontieră. Donează două drone în valoare de 700,000 USD

Philip Morris International, ajutor pentru Poliția de Frontieră. Donează două drone  în valoare de 700,000 USD Sursa foto PMI Impact

Philip Morris International (PMI), o companie internațională din industria tutunului, finanțează achiziția a două drone tip UAS (sistem de aeronave fără pilot) în valoare de aproape 700,000 de dolari și completează tehnica de supraveghere folosită de Poliția de Frontieră Română pentru combaterea contrabandei.

Drone pentru combaterea contrabandei de la Philip Morris

România are peste 2.000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene și există porțiuni importante în zone muntoase și împădurite, în care supravegherea graniţei este aproape imposibilă. Cu ajutorul dronelor finanțate prin programul PMI Impact, peste 500 km de graniță supuși încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantități semnificative de produse de contrabandă vor putea fi supravegheați mult mai ușor.

drona pmi

Sursa foto PMI

Achiziția acestor echipamente de supraveghere este rezultatul celei de-a treia runde de finanțare a programului PMI IMPACT, inițiativă globală ce sprijină proiecte care au scopul să combată comerțul ilicit și consecințele negative ale acestuia. Obiectivul general al proiectului este de a spori capacitatea autorităților române de detectare a contrabandei la frontierele externe ale UE în vederea identificării și dezmembrării rețelelor infracționale.

Directorul Philip Morris, despre comerțul ilicit

„Pentru PMI, eliminarea comerțului ilicit, în toate formele sale, rămâne o prioritate de vârf, deoarece acesta subminează eforturile noastre de a construi un viitor fără fum. Astăzi suntem onorați să donăm Poliției de Frontieră două drone de ultimă generație, în valoare de aproape 700.000 de dolari. Acestea vor fi folosite în zonele greu accesibile de la granițele țării, cu scopul combaterii traficului ilicit cu produse, inclusiv cu țigări.

Ne puteți urmări și pe Google News
evolutia comertului ilicit de tigarete.v1

Sursa foto PMI

Parteneriatul dintre marile companii din industrie și autoritățile de control a dus la scăderea cu 54% a comerțului ilicit în ultimii 8 ani. Cu toate acestea, trendul pe care îl observăm în 2024 este unul îngrijorător: comerțul ilicit a crescut cu 27% în ultimele două luni, semn că nu trebuie să lăsăm niciodată garda jos în ceea ce privește combaterea acestui fenomen infracțional. În acest context, vă puteți baza pe faptul că Philip Morris România va rămâne un partener de încredere al statului român. Este în interesul tuturor să protejăm comerțul legal, care susține, prin taxe și impozite, bugetul de stat al României.”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris Romania.

Poliția de Frontieră este permanent implicată

Inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Cornel-Laurian Stoica, a declarat că Poliția de Frontieră Română este permanent implicată în acțiuni derulate pe linia combaterii traficului cu produse de contrabandă și că are rezultate foarte bune.

„Poliția de Frontieră Română este permanent implicată în acțiuni derulate pe linia combaterii traficului cu produse de contrabandă, rezultatele obținute fiind foarte bune. Astfel, în primele trei luni ale anului, în urma eforturilor susținute ale polițiștilor de frontieră, au fost confiscate aproximativ 600.000 de pachete cu țigări, în valoare de peste 13 milioane lei. Tot în primul trimestru polițiștii de frontieră au mai confiscat 6.200 kg tutun vrac şi 47 kg tutun pentru narghilea.

Poliția de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, țigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele țării. În lupta împotriva acestui fenomen infracțional ne bucurăm atât de sprijinul celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cât și de al partenerilor instituționali cu care colaborăm pentru a găsi cele mai bune soluții, atât din punct de vedere organizațional și operativ, dar și din punct de vedere tehnic.”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Cornel-Laurian STOICA.”

Trendul în 2024 nu este unul pozitiv

Din 2016, momentul la care a fost lansat proiectul PMI IMPACT, piața ilicită de țigarete a avut o evoluție descendentă. Cu toate acestea, trendul în 2024 nu este unul pozitiv, iar cele mai recente cifre arată o creșterea de 27% în ultimele două luni.

În cadrul primei și celei de-a doua runde de finanțare, PMI a susținut, prin inițiativa globală PMI IMPACT, proiecte care au vizat diferite activități cu un impact durabil asupra comerțului ilicit:

  • Programe de cercetare pentru înțelegerea fenomenul ilicit;
  • Implementarea unor inițiative educaționale pentru a îmbunătăți conștientizarea în rândul publicului;
  • Finanțarea dezvoltării de soluții tehnologice pentru facilitarea demersurilor împotriva comerțului ilicit;
  • PMI a pus la dispoziție 100 de milioane de dolari pentru finanțarea a trei runde de proiecte împotriva comerțului ilicit;
  • Prin PMI IMPACT, s-au alocat până acum 53 de milioane de dolari pentru implementarea a 71 de proiecte în 37 de țări.