Evenimentul Zilei > Politica > Petre Roman revine cu o propunere pentru alegerile prezidențiale: „Și atunci lucrurile s-ar lămuri din perspectivă democratică mult mai bine”
Petre Roman revine cu o propunere pentru alegerile prezidențiale: „Și atunci lucrurile s-ar lămuri din perspectivă democratică mult mai bine”

Petre Roman revine cu o propunere pentru alegerile prezidențiale: „Și atunci lucrurile s-ar lămuri din perspectivă democratică mult mai bine”

Fostul premier Petre Roman a propus, duminică, partidelor politice, în contextul alegerilor prezidențiale, să organizeze alegeri interne pentru desemnarea candidatului.

„Nimic nu este exclus. Însă, eu cred că cel puțin partidele mari de la noi ar trebui să aibă curajul să procedeze la alegeri interne. Așa cum se întâmplă în Statele Unite, unde sunt alegeri primare, adică alegeri interne care stabilesc candidatul. Așa cum se întâmplă și în Franța și în Italia. Cred că ar trebui să treacă și partidele noastre la această fază. Adică să fie o competiție internă cu votul militanților care are loc înainte cu o lună sau chiar două luni înainte de votul propriu-zis”, a declarat Petre Roman la România TV.

Fostul premier a adăugat că un astfel de vot ar da sentimentul cetățenilor că „nu se duc așa în orb” la urne.

„E vorba doar de votul militanților, de voturi reale. Ei sunt înscriși pe liste și  votul, normal, se exercită ca orice vot, dar nu al tuturor, ci numai voturile militanților care se consideră astfel și se înscriu ca atare. Cred că este mult mai democratic, fără îndoială, și, în al doilea rând, dă sentimentul celorlalți cetățeni că nu se duc așa în orb, ci că există o etapă a însuși partidului pe care ei l-ar favoriza despre candidatul cel mai bun după opinia lor,  adică a votanților lor. Asta ar fi o calitate în plus, care la noi nu există deocamdată, dar care ar putea exista. Și atunci lucrurile s-ar lămuri din perspectivă democratică mult mai bine”, a adăugat Petre Roman.