Tatăl lui Marian Cozma: "Degeaba i-au condamnat, fiul meu nu mai vine înapoi"

Tatăl lui Marian Cozma: "Degeaba i-au condamnat, fiul meu nu mai vine înapoi"

Petre Cozma, tatăl fostului handbalist, spune că tragedia pe care o trăieşte nu poate fi ştearsă de condamnările primite ieri de ucigaşii băiatului său.

Ucigaşii handbalistului Marian Cozma şi-au primit ieri pedepsele pentru crima săvârşită în urmă cu doi ani şi jumătate. La finalul procesului, desfăşurat în oraşul maghiar Veszprem, Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, fără drept de eliberare mai devreme de 30 de ani. Sztojka Ivan a primit 20 de ani de închisoare, fără drept de eliberare mai devreme de 15 ani. Toţi cei trei inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi pentru omucidere.

Lui Sztojka Ivan i s-a făcut rău

Lista condamnaţilor în acest caz este completată de Pal Gabor (5 ani de închisoare), Bihari Csaba (4 ani), Antalik Laszlo (2 ani şi 8 luni), Helga Toth (4 ani). Toţi cei menţionaţi mai sus vor fi încarceraţi pentru complicitate la omor. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată de inculpaţi. Ei vor trebui să achite şi 200.000 de euro, taxe de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

La şedinţa de judecată desfăşurată ieri la Veszprem a fost agitaţie mare. Din cauza interesului foarte mare pe care l-a stârnit cazul, sala a fost neîncăpătoare. Lui Sztojka Ivan i s-a făcut rău imediat cum a aflat că îşi va petrece în puşcărie următorii 20 de ani. El a fost scos afară de poliţişti, a revenit în sală, apoi a fost evacuat pentru că a început să înjure completul de judecată. "Nu vreau să fiu condamnat pentru că aşa vor alţii", a spus Ivan. Pal Gabor, un alt condamnat, a acuzat şi el o stare fizică proastă şi a fost scos afară.

Ucigaşii şi-au cerut scuze

Raffael Sandor, cel care a recunoscut că l-a înjunghiat pe Marian Cozma, a crezut că îşi uşurează situaţia apelând la un discurs patetic.

"În fiecare noapte visez acele întâmplări. Nu am vrut să îl omor pe Marian Cozma. Regret foarte mult tot ceea ce s-a întâmplat. Vreau să transmit condoleanţe familiei", a spus Sandor.

Nemeth Gyozo şi-a pus şi el "cenuşă-n cap". "Nu mă aştept ca familia lui Marian Cozma să mă ierte. Pierderea copilului este cea mai mare durere pentru un părinte. Dar eu îmi cer scuze. Nu mi-e teamă de responsabilitate. Accept pedeapsa pentru ceea ce am făcut. Nu pot să îmi ofer inima pentru Marian Cozma".

Petre Cozma: " Sunt sigur că ei vor ataca decizia"

Petre Cozma, tatăl lui Marian, nu poate fi consolat nici de vestea primită ieri, de la Veszprem. "Este foarte bine că justiţia şi-a făcut treaba. Mie asta nu îmi dă nicio satisfacţie. Nimic nu îl mai poate aduce pe Marian înapoi. Ce să le mai facă ălora ca să îi pedepsească? Puteau să îi pună să facă şi sarmale... Sunt sigur că ei vor ataca decizia, dar lucrurile au mers bine în justiţia ungară şi s-a făcut dreptate", ne-a declarat tatăl fostului handbalist, ucis într-un bar din Veszprem pe 8 februarie 2009.

"Este foarte bine că justiţia şi-a făcut treaba. Mie asta nu îmi aduce nicio satisfacţie. Nimic nu îl mai poate aduce pe Marian înapoi.“ PETRE COZMA tatăl lui Marian Cozma

MĂRTURISIRE

Petre Cozma: "Niciodată nu i-am privit pe criminali în ochi"

EVZ l-a vizitat ieri pe Petre Cozma, tatăl fostului internaţional. După doi ani şi jumătate de la tragedia petrecută în Ungaria, la Veszprem, Cozma senior nu poate accepta că fiul său nu mai este. Iese la poartă, însoţit de câinele familiei, un pechinez.

"Hai intraţi în curte. Uitaţi-vă la câinele ăsta. Aveam un pitbull şi mi-a murit chiar de Crăciun. Acum îl am pe ăsta. Petre Cozma cu pechinez". DĂRÂMAT. Petre Cozma nu poate trece peste tragedia trăită de doi ani și jumătae FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ

Rememorează seara de 8 februarie 2009, când Marian a fost înjunghiat. "Era ziua de naştere a unui prieten de-al lui Marian. Uite aici în curte l-am serbat. De atunci, băiatul ăsta nu îşi mai sărbătoreşte ziua", oftează Cozma.

Pentru el, veste condamnării ucigaşilor lui Marian este prea puţin importantă. "Cu ce se schimbă situaţia? Vine Marian diseară să mânănce cu mine? Degeaba i-au condamnat, fiul meu nu mai vine înapoi. Eu vreau să le mulţumesc oamenilor de acolo pentru că şi-au făcut treaba. Au spus unii că s-a tărăgănat procesul, dar dacă ar fi durat mai puţin, nu se adunau atâtea probe. Ştiu că ăia vor face recursuri la aceste condamnări, dar eu am încredere în justiţia de-acolo", ne spune Cozma.

El a aflat ieri-dimineaţă decizia luată la tribunalul din Veszprem. "Primul care m-a sunat a fost Ioan Bentze, ataşatul Ministerului de Interne la Budapesta. Apoi m-a sunat ambasadorul Ungariei, care mi-a spus că o să îmi trimită nişte hârtii traduse, legate de caz".

N-a asistat la proces

De-a lungul desfăşurării procesului, Petre Cozma a fost la mai multe înfăţişări, dar nu a putut intra în sala de judecată. "Niciodată nu i-am privit pe criminali în ochi. Nu am fost lăsat să intru în sală. Am stat într-o altă cameră şi mă uitam la televizor", ne-a mai spus tatăl fostului handbalist.

OPINIE

Gaţu: "Pentru moarte ar trebui moarte"

Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, este revoltat atunci când vorbeşte despre "cazul Marian Cozma". Fostul mare handbalist crede că pedeapsa dictată împotriva asasinilor nu schimbă mare lucru din viaţa familiei Cozma. "Ce satisfacţie mai pot avea părinţii ăia? Cu ce îi mai poate ajuta pe ei verdictul ăsta? Este totuşi bine că justiţia ungară merge şi şi-a făcut treaba. Eu sunt un om milos, dar pentru moarte ar trebui moarte", ne-a declarat ieri Cristian Gaţu.

"Nu pot să mă bucur pentru sentinţă"

Ferencz Ilyes, omul care l-a văzut pe Marian Cozma cum îşi dă ultima suflare, este marcat în continuare de tragedia trăită în 2009.

"Marian Cozma a murit în braţele mele, aşa că mai bine nu comentez", ne-a spus fostul jucător al formaţiei Veszprem.

Rareş Jurcă, cel mai bun prieten al lui Marian din handbal, nu este nici el impresionat de condamnarea asasinilor. "Nimic nu îl mai aduce înapoi. Marian a fost un băiat de caracter. Întotdeauna m-a ajutat. Am avut o relaţie specială cu el. Era urmărit de cei de la Barcelona. Probabil ar fi primit o ofertă de la ei", a spus Jurcă pentru gsp.ro.

26 de ani avea handbalistul Marian Cozma în momentul morţii fulgerătoare petrecute în oraşul Veszprem

SUPRAVIEŢUITORI

Pesici şi Sesum au revenit pe teren

Marian Cozma s-a născut pe 8 septembrie 1982, la Bucureşti. A început să joace handbal la echipa Dinamo, pentru care a evoluat în perioada 2002-2006. Apoi, s-a transferat în Ungaria, la formaţia Veszprem.

În seara zilei de 8 februarie 2009, Cozma a fost omorât într-un bar din oraşul maghiar unde juca handbal. Aflat alături de mai mulţi coechipieri, Marian a fost înjunghiat mortal de nişte localnici de etnie romă.

Croatul Ivan Pesici şi sârbul Zarko Sesum au fost şi ei răniţi grav în altercaţie, dar au scăpat cu viaţă. Primul a fost înjunghiat în spate şi, ulterior, şi-a pierdut un rinichi, iar cel de-al doilea a suferit mai multe fracturi craniene, fiindu-i afectat şi ochiul stâng. Ambii handbalişti au revenit pe teren.

Anul trecut, Pesici a suferit un accident rutier, după ce a adormit la volan. REACȚII

"E bine că justiţia de acolo şi-a făcut treaba, dar asta nu îmi aduce nicio satisfacţie. Nimic nu îl mai aduce pe băiatul meu înapoi. Nu am putut niciodată să îi privesc în ochi pe criminali. Nu m-au lăsat să stau în sala în care avea loc procesul." PETRE COZMA, tatăl lui Marian Cozma

"Marian Cozma a murit în braţele mele, aşa că mai bine nu comentez." FERENCZ ILYES, fost coechipier al lui Marian Cozma la echipa Veszprem "Nimic nu îl mai poate întoarce pe Marian. Nu pot să mă bucur pentru sentinţă, deoarece nu mai contează. Marian a fost un băiat de caracter. Întotdeauna m-a ajutat. Am avut o relaţie specială cu el. A fost un jucător cu o inteligenţă aparte." RAREŞ JURCĂ, handbalist şi cel mai bun prieten al lui Marian Cozma "Este foarte bine că justiţia ungară merge. Totuşi, ce satisfacţie mai pot avea părinţii lui Marian? Bine măcar că s-a întâmplat asta şi ăia au fost condamnaţi. Era mai trist dacă ar fi scăpat. Eu sunt un om milos, dar pentru moarte ar trebui moarte!" CRISTIAN GAŢU, preşedintele Federaţiei Române de Handbal CITIŢI ŞI:

  • Procurorul cere închisoare pe viaţă pentru ucigaşii lui Marian Cozma
  • Petre Cozma: "S-au dus special să-l omoare pe Marian!"
  • Ilyeş: "Cozma a murit în braţele mele!"
  • A fost ucis Marian Cozma

PETRE COZMA A VORBIT ÎN EXCLUSIVITATE CU EVZ.RO DESPRE DECIZIA INSTANŢEI DIN UNGARIA: