Evenimentul Zilei > Social > Peștele, prieten sau dușman? Iată ce spune un nutriţionist celebru
Peștele, prieten sau dușman? Iată ce spune un nutriţionist celebru

Peștele, prieten sau dușman? Iată ce spune un nutriţionist celebru

Peștele, prieten sau dușman? Mediucul nutriţionist Mihaela Bilic a vorbit despre beneficiile şi prejudecăţile despre acest aliment.

Peștele, prieten sau dușman? Mediucul nutriţionist Mihaela Bilic spune că ar trebui să consumăm pește cel puțin de 2-3 ori pe săptămână. Fără să fim îngijoraţi că ar putea exista vreun pericol pentru sănătate

Peștele, prieten sau dușman? Iată ce spune un nutriţionist celebru

Mihaela Bilic: „Peștele, prieten sau dușman?! Nu știu de ce avem o bucurie aparte când reușim să desființăm, cu așa-zise argumente un aliment sau un produs. Și de cele mai multe ori nu este vorba de informații exacte, ci de replica penibilă “am auzit că…”

Spuse pe un ton serios, grozăvii de genul “adulții nu trebuie să mănânce lapte” sau “peștele este contaminat cu mercur”. Ajung să fie adevăruri ce nu mai au nevoie de demonstrație”, scrie Mihaela Bilic.

Beneficiile aduse de consumul regulat de pește

„În cărțile de nutriție lucrurile sunt mult simplificate, astfel încât publicul larg să se relaxeze când vine vorba de mâncare. Citez: “Beneficiile aduse de consumul regulat de pește sunt infinit superioare riscului de contaminare cu metale grele”.

Iar aici merită să facem câteva precizări:

-orice lot de pește care ajunge la vânzare trebuie să fie însoțit de acte/analize doveditoare pentru zona de pescuit și conținutul de metale grele
-risc de contaminare au numai peștii mari, în al căror ficat se pot acumula în mod excepțional urmele de mercur prezente în cantitățile mari de pește cu care aceștia se hrănesc;
-o alimentație sănătoasă presupune alternarea speciilor de pești pe care le consumăm, iar dacă este vorba de pești mici, atunci nici urmă de risc!

Un alt argument des folosit și care nu are suport științific, este afirmația “peștele de acvacultură nu are beneficii nutritive, deci ori mănânc pește sălbatic, ori nu mănânc pește deloc”. Greșit!! În prezent s-au dezvoltat, mai ales în țările nordice, ferme piscicole care practică o creștere a animalelor responsabilă, cu respect pentru mediu”, este transmis în mesajul respectiv.

Prejudecata care există în legătură cu peștele congelat

„Nu putem desființa acvacultura și nu putem să-i punem laolaltă pe toți crescătorii de pește, există diferențe majore între ei Și nu, nu se mai folosesc antibiotice în acvacultură, iar mai nou peștii sunt hrăniți inclusiv cu insecte și ulei de alge- pe lângă proteine din pește și ulei de pește, concentrat de soia și de mazăre, uleiuri vegetale.

Nu-i totuna să cumperi pește adus din țările asiatice, sau pește import Alaska, țările nordice, țările mediteraneene sau oceanul Atlantic. Citiți eticheta și veți descoperi că e ușor să faci diferența dintre un producător/importator serios, care menționează zonele de pescuit și tipul de fermă de acvacultură, spre deosebire de cei care sunt laconici, dubioși.

Și dacă tot vorbim de Alaska, există nenumărate rapoarte ce fac referire la accidentul nuclear de la Fukushima din 2011 și faptul că nu există risc de contaminare cu substanțe radioactive pentru peștele pescuit din acea zonă. Tot în această direcție vreau să știți că în Europa este interzis pescuitul de somon sălbatic, așa că Alaska rămâne singura sursă.

Nu în ultimul rând, trebuie lămurită prejudecata care există în legătură cu peștele congelat

Multe persoane consideră că produsele congelate (indiferent că este vorba de pește, fructe de mare, legume sau fructe), au o calitate inferioară și proprietăți nutritive reduse, când de fapt lucrurile stau invers: frigul este cel mai sigur agent de conservare și în felul ăsta se evită depozitarea prelungită, care duce la pierderea calităților nutritive. Și siguranța alimentară are de câștigat, mai ales în cazul produselor ușor perisabile cum sunt peștele și fructele de mare. Congelarea are loc imediat, direct pe vasele de pescuit sau la țărm, nu presupune adăugarea vreunui conservant, iar dacă lanțul de frig este respectat peștele ajunge pe masa noastră mai proaspăt decât dacă l-am fi pescuit singuri Atenție la “glazură”, un produs de calitate nu trebuie să aibă crustă de gheață, mai ales când e vorba de pești mici și fructe de mare.

Peștele, prieten sau dușman?

Un alt beneficiu al congelării este faptul că stopează multiplicarea microorganismelor care pot duce la alterarea cărnii și distruge inclusiv paraziții care pot exista în intestinele peștilor, deci putem considera frigul un agent de sterilizare Fulgii de gheață și bazinele cu apă glaciară sunt metode de transport folosite pentru peștele proaspăt, astfel încât el să fie sigur pentru consum.

Peștele posedă calități nutriționale prețioase care nu pot fi înlocuite de niciun alt aliment de aceea trebuie introdus în meniul întregii familii de 2-3 ori/ săptămână. Propun autorităților ca în completarea sloganurilor legate de consumul de apă, fructe și legume, sare, zahăr și grăsimi, să introducem o nouă recomandare legată de consumul regulat de pește și fructe de mare. Iar pe consumatori îi sfătuiesc să nu mai plece urechea la zvonuri și știri nefondate, fără pește sănătatea are numai de suferit. Și nu doar sănătatea noastră, ci și sănătatea copiilor noștri, pentru că dezvoltarea sistemului nervos și forța sistemului imunitar sunt dependente de pește. De care vreți voi, numai pește să fi”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.