"Peste 1.000 de site-uri au fost afectate în total, într-o măsură mai mare sau mai mică. Aceste site-uri sunt în majoritate de mici dimensiuni", a declarat miercuri Francois Paget, expert al companiei de programe anti-virus McAfee.

Majoritatea atacurilor au vizat site-uri ale unor colectivităţi locale, universităţi, biserici sau companii. Homepage-urile lor au fost victime ale unor atacuri de tip 'deface', o preluare a controlului care le permite hackerilor să afişeze mesaje cu caracter ideologic.

"Nu există alt Dumnezeu decât Allah", "Moarte Franţei" sau chiar "Moarte pentru Charlie", acestea au fost câteva dintre mesajele afişate, iar acţiunile au fost revendicate de 'jihadişti cibernetici' originari din Maghreb sau Mauritania.

"Revendicările iniţiale vorbesc de un punct culminant la 15 ianuarie", a indicat Gerome Billois, expert al Cercului European de Securitate Informatică şi consultant pentru cabinetul Solucom.

Este dificil de stabilit cât de credibile sunt aceste anunţuri postate de grupuri de activişti, subliniază experţii. "Bineînţeles, nu sunt decât supoziţii, dar, de exemplu, am putea asista joi la atacuri asupra unor site-uri mai vizibile, atacuri mai grupate, sau la o schimbare de tehnică", a estimat Billois.

"Pentru moment, este vorba mai degrabă de 'vandalism cibernetic' decât de atacuri sofisticate de înalt nivel. Încă nu ne confruntăm cu grupuri extrem de structurate", a spus şi Paget.