În majoritatea corârşitoare a cazurilor a fost o retragere din oficiu a licenţei, iar în altele măsura a fost luată pentru funcţionarea fără o poliţă de asigurare valabilă sau pentru “nerespectarea legislaţiei în vigoare”. 

Totodată, la cererea operatorului economic, au mai fost retrase licenţele unui număr de 162 agenţii, inclusiv puncte de lucru. Per total, aproape o treime dintre agenţiile de turism au dispărut anul acesta. 

În acest moment, pe piaţă au rămas 2.601 de agenţii de turism licenţiate, potrivit datelor publicate pe 21 decembrie de ANT. Iată lista completă a licenţelor active sau radiate aici

Piaţa a fost "zdruncinată" pe la mijlocul anului de insolvenţa unor agenţii de turism, analiştii estimând că circa 70% dintre firmele din domeniu au un grad mare de îndatorare. Autoritatea Naţională pentru Turism a demarat controale la operatori şi a publicat o listă cu firmele fără licenţă.

Cu toate acestea, anul 2016 este considerat de toţi reprezentanţii industriei de ospitalitate şi ai autorităţilor din domeniu ca fiind cel mai bun din ultimii ani pentru litoralul românesc, numărul de turişti majorându-se cu 12% – 15%.