Deputații din comisie au decis, la capătul câtorva ore de dezbatere, ca pensionarul „să fie acea persoană care beneficiază de pensie de asigurări sociale şi a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi cea încadrată în grad de handicap grav care a realizat o treime din stagiul complet de cotizare.”

Noutatea adusă de membrii comisiei textului inițiat de Guvern și adoptat de Senat constă în faptul că, pe lângă nevăzătorii – care aveau și până acum dreptul să iasă la pensie după un stadiu de cotizare redus – în categoria persoanelor care beneficiază de acest drept intră și cei cu grad de handicap grav, stagiul redus în cazul acestora din urmă fiind de 11,8 ani. Nu este singurul amendament adoptat de comisie în ceea ce privește proiectul legii pensiilor.

Tot marți, deputații au hotărât scăderea stagiului de cotizare minim de la 15 ani la 10 ani, măsură valabilă în situația persoanelor care vor să-şi cumpere stagiu de cotizare pentru perioade de timp de 5 ani.

„Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puțin de 10 ani, se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, se specifică în respectivul articol adoptat.

Aceeași comisie a eliminat amendamentul depus de Liviu Dragnea, care viza introducerea, în perioada asimilată stagiului de cotizare, și a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale.