După ce au corelat ritmul de mers cu rezultatele anumitor teste fizice și cognitive efectuate în copilărie, repectiv la sfârșitul tinereții, cercetătorii au descoperit că viteza mersului persoanelor de peste 40 de ani constituie un indiciu al unui proces accelerat sau încetinit de îmbătrânire mintală și fizică. Astfel, ei au putut măsura cât de mult au îmbătrânit de fapt oamenii, dincolo de vârstă.

Ei au constatat că persoanele care merg mai lent nu au doar creierul îmbătrânit, ci și arată mai în vârstă. Studiul a fost realizat pe o mie de persoane din Noua Zeelandă născute în anii 70. Este primul studiu care testează viteza de mers la oameni mai tineri, de peste 40 de ani. Subiecţii au fost testaţi în baza ritmului de mers şi urmăriţi până la 45 de ani.

„Acest studiu a descoperit că viteza mică de mers este semnul unei probleme cu decenii înainte de a ajunge la bătrâneţe”, a declarat Terrie E Moffitt,  coordonatorul studiului, cercetător la King’s College London  şi  Duke University (SUA).

Persoanele care mergeau mai lent au prezentat semne ale „îmbătrânirii accelerate”: plămânii,  dinţii, inclusiv sistemul lor imunitar arătau în formă mult mai proastă decât ale celor care mergeau mai repede.