Evenimentul Zilei > Actualitate > PERICOL IMENS ÎN ŞAMPON ŞI SĂPUN. Asta ne mai lipsea… Concluziile alarmante ale unui studiu de ultimă oră
PERICOL IMENS ÎN ŞAMPON ŞI SĂPUN. Asta ne mai lipsea… Concluziile alarmante ale unui studiu de ultimă oră

PERICOL IMENS ÎN ŞAMPON ŞI SĂPUN. Asta ne mai lipsea… Concluziile alarmante ale unui studiu de ultimă oră

Uleiurile esențiale, iubite de toată lumea pentru senzația plăcută pe care o resimțim la masarea corpului și pentru mirosurile îmbietoare, ar putea ascunde un secret care ar face viața bărbaților mult mai grea. Substanțele chimice care se regăsesc în aceste uleiuri, care intră, mai apoi, în săpunuri, șampoane , parfumuri și alte astfel de produse de îngrijire personală, blochează testosteronul. Această acțiune a substanțelor ar putea pune probleme intime mari bărbaților.

Substanțele chimice din uleiurile de lavandă sau de copac de ceai blochează acțiunea hormonului testosteron și mimează estrogenul, conform unui nou studiu, riscând să ducă la apariția „sânilor bărbătești” („manboobs”), potrivit The Sun.

 

Aceste uleiuri se folosesc în multe produse de cosmetică și igienă personală, dar și în aromaterapie sau tratamente alternative pentru acnee sau probleme de insomnie.

Informațiile îngrijorătoare vin de la Institutul Național al Științelor de Sănătate și Mediu, care face parte din National Institute of Health (NIH) din Statele Unite. Cercetătorii au analizat opt substanțe chimice care se regăsesc în uleiurile de lavandă și de copac de ceai și au ajuns la concluzia că toate promovează producerea de estrogen și inhibă testosteronul.

Liderul echipei de cercetare, J. Tyler Ramsey a avertizat cu privire la pericolele acestor substanțe.

„Societatea noastră consideră uleiurile esențiale ca fiind sigure. Totuși, ele posedă o gamă largă de chimicale și ar trebui folosite cu precauție pentru că unele dintre aceste substanțe sunt întrerupători endocrini”, a comentat expertul, spunând că acestea pot produce schimbări hormonale care să promoveze creșterea „sânilor bărbătești”.