Evenimentul Zilei > Actualitate > Pericol mare la Ploiești. Un dig e pe punctul de a ceda! Poate fi dezastru ecologic
Pericol mare la Ploiești. Un dig e pe punctul de a ceda! Poate fi dezastru ecologic

Pericol mare la Ploiești. Un dig e pe punctul de a ceda! Poate fi dezastru ecologic

Fosta groapă de gunoi a municipiului Ploiești este în pericol din cauza debitului mare al râului Teleajen.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Raluca Vasiloae, a anunțat, sâmbătă seară, că digul de gabioane de pe râul Teleajen a fost afectat din cauza ploilor abundente, astfel că terasamentul fostului depozit de deşeuri al Ploieştiului este în pericol.

Reprezentanta ISU a mai spus că  digul de gabioane a fost deja afectat pe o lungime de peste 30 de metri liniari, punând astfel în pericol terasamentul fostului depozit de deşeuri municipale aflat la ieşire din Ploieşti, cu acces rutier din DN 1A.

La nivelul judeţului a fost deja activată grupa operativă şi au fost dispuse măsuri de mobilizare imediată a forţelor şi mijloacelor de intervenţie.

La faţa locului vor fi mobilizaţi peste 40 de pompieri militari care vor acţiona pentru realizarea unui dig de protecţie, cu ajutorul unor saci de nisip.

Situaţia a fost analizată şi în cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă convocat de primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, într-o şedinţă extraordinară.

Cod portocaliu de inundații

Mai devreme în cursul zile de sâmbătă, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Prahova, Buzău şi Vrancea, valabilă până duminică la amiază. Totodată, INHGA a prelungit Codul galben pentru râuri din judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea până duminică noaptea.

„Având în vedere precipitaţiile prognozate, cumulate cu cedarea apei din stratul de zăpadă atât începând din această seară, de la ora 18:00, până mâine, la ora 12:00, colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au emis Cod portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice Teleajen (din judeţul Prahova), Buzău şi afluenţii aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Nehoiu (din judeţele Buzău şi Prahova), pentru Râmnicu Sărat – din bazinul superior şi afluenţii din bazinul lui mijlociu şi inferior (din judeţele Vrancea şi Buzău), pentru râul Putna şi afluenţii aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Tulnici (din judeţul Vrancea). Din această seară, de la ora 21:00, până mâine dimineaţă, la ora 6:00, pe unele râuri din judeţele Prahova şi Buzău, este posibil ca fenomenele prognozate să aibă o severitate mai mare”, anunțau cei de la „Apele Române” pe Facebook.