Evenimentul Zilei > EVZ Special > Pericol de război între marile puteri nucleare ale Asiei. Încă 50 000 de soldați trimiși la frontieră
Pericol de război între marile puteri nucleare ale Asiei. Încă 50 000 de soldați trimiși la frontieră

Pericol de război între marile puteri nucleare ale Asiei. Încă 50 000 de soldați trimiși la frontieră

Prim-ministrul indian Narendra Modi a ordonat desfășurarea a încă 50.000 de soldați la granița cu China, crescând tensiunile dintre cele două țări.

Desfășurarea de noi trupe indiene in Ladakh îi îngrijorează pe experții în relații internaționale. Aceștia avertizează cu privire la posibilitatea declanșării unui conflict accidenral din cauza unui număr atât de mare de soldați concentrați într-o zonă relativ mică.

Nu ar fi o premieră. Soldații din cele două tabere s-au încăierat anul trecut fără să facă uz de arme.  Ciocnirile au provocat peste 20 de morți , fiind considerate cea mai sângeroasă înfruntare de după războiul chino-indian din 1962.

India a schimbat strategia

Miscarea reprezintă o schimbare a strategiei, departe de o postură pur defensivă. Teoretic, forțelor indiene au forța să atace atace acum China, dacă este necesar, într-o strategie cunoscută sub numele de „apărare ofensivă”, a declarat o sursă indiană pentru Bloomberg.

China nu pare să se teamă

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat reporterilor că situația  „Situația actuală la granița dintre China și India este, în general, stabilă, iar cele două părți negociază pentru a rezolva problemele relevante ale frontierei. În acest context, cuvintele, faptele și desfășurările militare ale liderilor militari și politici relevanți ar trebui să contribuie la ușurarea situației și la creșterea încrederii reciproce între cele două părți, nu invers”.

Riscul e mare

Cu toate acestea, DS Hooda, general-locotenent și fost comandant al armatei de nord a Indiei  avertizwază: „A avea atât de mulți soldați de ambele părți este riscant atunci când protocoalele de gestionare a frontierelor s-au defectat.

Sushant Singh, coleg senior la Centrul pentru Cercetarea Politicilor și lector invitat la Universitatea Yale, a adăugat: „Criza din ultimul an a convins factorili de decizie din India că China prezintă cea mai mare provocare strategică din viitor și a dus la îndepărtarea atenției de la Pakistan, scrie ziarul britanic Daily Express.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: