Evenimentul Zilei > Justitie > PERCHEZIŢII la Galaţi şi Buzău pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul: 1,5 milioane de lei
PERCHEZIŢII la Galaţi şi Buzău pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul: 1,5 milioane de lei

PERCHEZIŢII la Galaţi şi Buzău pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul: 1,5 milioane de lei

Poliţiştii din Buzău şi Galați efectuează 20 de percheziţii la locuinţele şi sediile sociale ale unor societăţi comerciale deținute de mai multe persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de peste 1,5 milioane de lei. Vor fi puse în aplicare 11 mandate de aducere.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2014, 11 persoane, având calitatea de reprezentanţi legali (asociaţi, administrator, împuterniciţi) a cinci societăţi comerciale, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, bazat pe un sistem financiar – bancar fraudulos. În activitatea infracțională ar fi fost angrenate mai multe societăţi comerciale controlate de către persoanele bănuite, în mod direct sau prin persoane interpuse, informează un comunicat al Poliţiei Române.

Cei în cauză ar fi dispus înregistrarea, în contabilitatea firmelor controlate, a mai multor facturi fiscale, emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii și cereale), în valoare totală de 4.751.933 de lei, având drept consecinţă sustragerea de la plata obligaţiilor către bugetul de stat.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, nu ar fi evidenţiat venituri în valoare de 945.741 de lei, prin aceasta sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit şi a TVA. Prin aceste operaţiuni fictive ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu peste 1.500.000 de lei.

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni și tranzacţii financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate cu ajutorul cardurilor bancare.

Astfel, prin această metodă ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei şi circulaţiei a banilor, cunoscându-se faptul că proveneau din săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală.

Activitățile se desfășoară într-un dosar aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.