Evenimentul Zilei > International > Pentagonul, în război cu un celebru post TV. Militarii au fost umiliți
Pentagonul, în război cu un celebru post TV. Militarii au fost umiliți

Pentagonul, în război cu un celebru post TV. Militarii au fost umiliți

Pentagonul intră în război cu Fox News. Instituția a acuzat celebrul post TV de înjosirea personalului militar prin comentarii împotriva femeilor.

Pentagonul intră în război cu Fox News. Pentagonul l-a acuzat joi pe moderatorul Tucker Carlson de la televiziunea Fox News că „a înjosit întreaga armată a SUA” prin comentarii referitoare la numărul tot mai mare de femei din rândurile forţelor armate şi prin sugestia că femeile scad capacitatea de luptă a armatei, transmite Reuters.

Marţi seara, comentatorul de orientare conservatoare a prezentat o fotografie a forţelor aeriene americane cu o locotenentă care purta o uniformă pentru gravide şi a susţinut că, dacă mai înrolează femei, Statele Unite ar putea pierde în faţa ameninţării tot mai puternice a Chinei.

„În timp ce armata Chinei devine tot mai masculină (…) armata noastră trebuie să devină, aşa cum spune (n. red. – preşedintele Statelor Unite) Joe Biden, mai feminină”, a afirmat Carlson, apreciind că ”este o batjocură la adresa forţelor armate ale SUA”.

Departamentul Apărării a replicat joi arătând că este mândru de diversitatea militarilor şi susţinând că trebuie să facă mai mult pentru promovarea femeilor la grade înalte.

„Ceea ce absolut nu vom face este să primim sfaturi în materie de personal de la un moderator de talk-show sau de la armata chineză”, a declarat presei John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Pentagonul intră în război cu Fox News

El şi-a exprimat speranţa că până la urmă Carlson ”îşi va da seama de greşeala făcută şi îşi va manifesta unele regrete privind modul în care, în esenţă, a înjosit întreaga armată a SUA şi modul în care apărăm şi servim această ţară”.

Fox News, care este difuzat regulat pentru militarii americani desfăşuraţi în întreaga lume prin canalul de televiziune al forţelor armate, nu a comentat imediat.

Deşi diversitatea de gen în rândul forţelor armate a constituit un obiectiv politic declarat atât pentru administraţiile republicane, cât şi pentru cele democrate, femeile reprezintă doar circa 16,5% din militarii activi, arată un raport recent al Biroului Guvernamental pentru Responsabilitate. Proporţia femeilor este şi mai redusă în rândul ofiţerilor superiori.

Săptămâna aceasta, preşedintele Biden a numit două femei în funcţii de comandă de luptă; în istoria armatei americane exista un singur precedent în acest sens.