Evenimentul Zilei > Actualitate > Armata intervine. Marinarul dispărut în Marea Neagră este căutat de militarii Fregatei ”Regina Maria”
Armata intervine. Marinarul dispărut în Marea Neagră este căutat de militarii Fregatei ”Regina Maria”

Armata intervine. Marinarul dispărut în Marea Neagră este căutat de militarii Fregatei ”Regina Maria”

Statul Major al Forțelor Navale au primit o solicitare de intervenție din partea Autorității Navale Române ca urmare a scufundării navei ”Volgo Balt 179”, cu pavilion Insulele Comore, la aproximativ 77 de mile marine nord-est de digul de sud Constanța. Solicitarea se referea la căutarea unei persoane dispărută. Două persoane ale echipajului navei au decedat, una este dată dispărută, iar zece au fost salvate.

Centrul Maritim de Coordonare din subordinea Autorităţii Navale Române a transmis, joi, către Statul Major al Forţelor Navale o solicitare de intervenţie pentru căutarea şi salvarea unei persoane dispărute în Marea Neagră. Solicitarea a fost făcută ca urmare a scufundării navei „Volgo Balt 179”, cu pavilion Insulele Comore, la aproximativ 77 mile marine nord-est de capul digului de sud al portului Constanţa, relatează Agerpres .

Persoană dispărută în Marea Neagră căutată de militarii Fregatei ”Regina Maria”

Contraamiralul Mihai Panait, şeful Statului Major al Forţelor Navale, a dispus, imediat, măsuri pentru deplasarea fregatei „Regina Maria” la locul scufundării navei „Volgo Balt 179” şi pentru participarea fregatei la operaţiunile de căutare şi salvare a unei persoane dispărute în mare, precizează un comunicat al MApN.

Fregata „Regina Maria” are la bord un elicopter Puma Naval, dotat cu echipamente speciale de salvare şi supravieţuire (troliu electric, targă şi coş de salvare, instalaţie de flotabilitate, far de căutare, barcă, veste de salvare cu kit de supravieţuire, baliză de urgenţă), precum şi o grupă de scafandri pregătită pentru intervenţie, precizează sursa citată.

„GSP Falcon transportă echipajul salvat la Dana Pasageri Port Constanţa. GSP Falcon a fost înştiinţat la ora 17,25 de către RMCC Constanţa de eliberare din acţiunea de Căutare şi Salvare pe Mare – SAR”, a transmis GSP.

Conform sursei citate, acţiunea de căutare şi salvare va fi continuată de o navă a Gărzii de Coastă şi de fregata „Regina Maria” a Forţelor Navale Române.

Două persoane au murit, una este dată dispărută şi 10 au fost salvate (printre care o femeie), din totalul celor 13 membri ai echipajului (cetăţeni ucraineni) cargoului „Volgo Balt 179”, aflat sub pavilion Insulele Comore, care s-a scufundat, joi, în Marea Neagră, la peste 70 de mile marine de portul Constanţa.

Cele 10 persoane au primit îngrijirile necesare la bordul GSP Falcon, femeia fiind la scurt timp evacuată cu un elicopter GSP, după ce starea ei de sănătate s-a agravat.

Forțele Navale Române sunt în măsură să execute misiuni de căutare și salvare

MApN aminteşte că Forţele Navale Române sunt în măsură să execute misiuni de căutare şi salvare a vieţilor omeneşti pe mare, în condiţii deosebite şi în cazul producerii unor catastrofe, la solicitarea autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu. În acest eveniment grav și regretabil, două persoane au murit, una este dată dispărută, iar zece au fost salvate, din totalul celor 13 membri de echipaj (cetăţeni ucraineni) ai cargoului care s-a scufundat, joi, în Marea Neagră.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a declarat că nava „Volgo Balt 179” transporta cărbune din portul rusesc Rostov-pe-Don către portul Constanţa, mai precizează sursa citată.

Scufundarea navei a avut loc în condiții meteorologice deosebite pe Marea Neagră. Sursele și martorii invocă valuri de peste 5 metri și o mare deosebit de agitată. Viața echipajului a fost pusă astfel timp îndelungat în pericol.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.