Contractul JEDI, pe 10 ani, urmăreşte modernizarea sistemelor informatice militare şi este în valoare de 10 miliarde de dolari. În lupta pentru obtinerea contractului a intrat şi Amazon.

Contractul comun de infrastructură de apărare pentru 10 ani (JEDI), are ca scop modernizarea sistemelor IT militare. Pentru a facilita desfăşurarea unei noi arhitecturi de stocare a datelor online, Pentagoul a decis să o atribuie unui singur furnizor, mai degrabă decât să o împartă mai multor ofertanţi.

Google s-a retras din cursă în octombrie 2018, explicând că “nu a primit asigurarea” că acest contract “va fi în concordanţă cu principiile sale în domeniul inteligenţei artificiale”.

Colaborează sau nu cu apărarea

În ciuda valului de critici care a străbătut Silicon Valley cu privire la colaborările cu armata sau cu poliţia, Mcrosoft şi Amazon, la scurt timp după retragerea Google, îşi apăraseră participarea la apelul de participare la licitaţie. “Toată lumea care trăieşte în această ţară depinde de puterea sistemului său de apărare”, a scris Brad Smith, preşedintele Microsoft, într-o postare pe social media.

Şeful Amazon, Jeff Bezos, a declarat că ţara ar fi în “dificultate dacă marile companii de tehnologie ar întoarce spatele către Departamentul Apărării al SUA”. Pentagonul a anunţat în august amânarea licitaţiei până la primirea undei verzi de la ministrul Apărării, Mark Esper, titrează Le Monde.