Pensionarii, la mare cautare in Germania

Pensionarii, la mare cautare in Germania

Avantul economic al Germaniei, legile restrictive in privinta importului de forta de munca, dar si procesul de imbatranire a populatiei au dat nastere unui nou fenomen pe piata muncii: tot mai multe firme nemtesti reangajeaza fosti lucratori aflati acum la pensie pentru a-si acoperi carentele de personal calificat.

Potrivit publicatiei „Der Spiegel”, in prezent pe piata fortei de munca din Germania exista aproape 700.000 de angajati care au depasit varsta legala de pensionare, iar numarul acestora continua sa creasca. In cazul in care se iau in considerare si angajatii pensionati anticipat, care au fost rechemati de la pensie pentru a acoperi posturi de inalta calificare, totalul de pensionari reintrati in activitate ajunge la 1,5 milioane, cu 6% mai mult decat in anul 2005.

Fenomenul, care merge in paralel cu o reducere considerabila a somajului in randul populatiei active, semnaleaza poate mai bine ca orice revigorarea economiei germane dupa venirea la putere a guvernului de larga coalitie condus de Angela Merkel. In paralel insa, acelasi trend arata ca Germania nu are prea mult de pierdut din restrictionarea accesului strainilor pe piata muncii.

Chiar daca, in general, reactivarea pensionarilor poate teoretic sa mentina un somaj ridicat in randul populatiei active, expertii in resurse umane din Germania apreciaza ca fenomenul „Angajam pensionari” nu este nici pe departe un eveniment episodic. Trendul va continua cel putin cativa ani, avand in vedere imbatranirea populatiei, dar si lipsa de personal calificat care sa aiba bagajul imens de experienta cu care se pot lauda seniorii reactivati in prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News